Тази зима ще е по-студена от предишната и ще има много повече сняг, отколкото през миналата, прогнозира климатологът Симеон Матов.

"Студена зима все пак не е чак толкова притеснително, защото миналата зима беше сравнително топла и с по-високи температури", коментира той.

И разкри какво ще е времето до Коледа.

"Тази седмица ще вали, но преди това тези, които не са си взели дозата моренце, могат да отидат на Черноморието ни, защото температурата на морската вода ще бъде много по-топла от обичайната", каза Матов пред Нова тв.

"Слънцето е галещо и много приятно, за да си направите едно октомврийско море. Това не са много типични градуси за октомври", добави той.

"Застудяване очакваме във вторник. За тогава ще ни трябват чадъри и дъждобрани. В Западна и Централна България ще превали", прогнозира климатологът.

"Между 10-16 октомври предстои една хубава седмица. Няма да са толкова високи температурите, но времето ще е приятно", посочи той.

По думите му е рано да се говори за края на октомври: "Има индикации, че ще има доста по-сериозно застудяване. Тогава ще усетим, че приближава зимата.

"Сняг по нашите планини през октомври ще има, но това е обичайно нещо. Вероятно е и Витоша да побелее в края на октомври. Имало е години, в които и в равнините побелява през октомври, а снегът дори е стигал до 30 см.", каза климатологът.

"Не се знае дали може да стане така и тази година, но ако стане, то ще е в края на месеца", добави той.

"От известно време страната ни се намира в сух период и в Източната половина не може да се достигнат месечните норми. Важно е да си пазим водните ресурси. През октомври валежите пак ще са по-малко от обичайното. По-значителни ще са в Западна Европа", заяви климатологът.

Според Симеон Матев обаче есента все пак ще е златна и топла.

"След края на октомври идва циганското лято - от 26 октомври до Никулден, времето ще е слънчево, но слънцето няма да топли", каза той.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ