Лекуващият лекар на заболелия от COVID-19 американски президент Доналд Тръмп Шон Конли съобщи на 2.10.2020 г., че на политика е направена вливка от антитела и са му предписани витамини и минерали за укрепване на организма. Също така Тръмп е започнал прием на медикамента, одобрен от Агенцията за контрол на храните и лекарствата – Ремдесивир.


„Той получава еднократна 8-грамова доза от поликлонални антитела, под формата на коктейл „Регенерон“ (REG-COV2)“, заяви още Конли, а по-късно лечението бе потвърдено и в изявление до „The Jerusalem Post.“


В уебсайта на компанията се пояснява, че „REG-COV2“ представлява комбинация от две моноклонални антитела, създадени да блокират вируса причинител на COVID-19 SARS-CoV-2.


Експерименталният медикамент „Регенерон“

Съобщението до медията гласи: „Регенерон“ е експериментално лекарство, което може да се отпусне на пациент, извън списъка с доброволците, при строго определени критерии и след оценка от специалисти. Част от политиката ни е да не разкриваме обаче дали заболелият е подал предварително молба за одобрение за лечение, ако самият той не даде своето изрично съгласие.“


Според Галя Рахав, ръководител на инфекциозното отделение и лаборатории към медицински център „Sheba“, „REG-COV2“ е „плазма, създадена посредством генетичен инженеринг“, или с други думи – генетично разработена пасивна ваксина. Експертът разкри пред „the Post“, че не става въпрос за нова технология. Извършени са много проучвания върху моноклоналните антитела при друг тип инфекции като например бяс и цитомегаловирус (CMV).


Компанията е собственост на еврейския лекар Леонард Шлайфър, който е представил комбинацията от антитела по време на среща с американския президент на 2.03.2020 г., свързана с политиката на Белия дом за справяне с коронавируса. Шлайфър е споделил на Тръмп, че екипът му е разработил „пасивна ваксина.“ Според него лекарството може да предпази човека, без значение дали е инфектиран или не. Ако вече е заразен, медикаментът може да го излекува.


По думите му преди години неговите колеги са разработили сходна терапия, която ефективно е лекувала пациенти с Ебола.


Шлайфър е уверил президента Тръмп с думите: „Ние създаваме антителата и ги даваме на вас.“ На 29.09.2020 г., само няколко дни преди да му бъде поставена диагнозата, от компанията публикуваха данни от анализ за гладко протеклите първи три фази на изпитване. Резултатите сочат, че лекарството намалява вирусния товар и облекчава по-бързо симптомите при пациенти с коронавирус, които не са хоспитализирани. В доклада се посочва също, че приемът му намалява честотата на посещения при лекар.


Джордж Янкопулос, доктор по медицина, президент и ръководител на научния отдел, разработил „Regeneron“, споделя, че той и екипът му са много горди, че след всички положени усилия, комбинацията от антитела „REGN-COV2“ най-сетне помага на пациентите, като намалява вирусния товар и облекчава симптомите им.


„Regeneron“ помага на пациентите с отслабен имунитет

Ефектът е най-добър върху пациенти с отслабена имунна реакция. В тези случаи „REGN-COV2“ се явява неин заместител. Пациентите с отслабен имунитет трудно биха успели сами да преборят вируса и са по-застрашени от продължителна симптоматика.


Рахав уточнява, че Израел все още няма достъп до комбинирана терапия с антитела като „REG-COV2“ и вероятно лекарството, от което в най-скоро време биха могли да се възползват хората е пасивната ваксина, разработена от медицинския център „Hadassah“ и израелската биофармацевтична компания „Kamada.“


Какво е плазма и как помага?

Хората, които се заразяват с даден вирус, включително новия коронавирус, произвеждат специален антивирусен протеин или антитела в кръвната плазма, които да им помогнат да се справят с него. Според сайта webmd.com плазмата е жълтеникав, течен компонент на кръвта, който пренася важни протеини, минерали, нутриенти и хормони до съответните места в тялото. Тя съставлява по-голямата част от кръвта.


При разработването на пасивната ваксина на „Kamada“ плазмата се отбира и използва след това за създаването на имуноглобулин (IgG), извлечен от нея, който да пребори вируса SARS-CoV-2. Впоследствие имуноглобулинът се влива на хоспитализираните пациенти.


Лекуващият лекар на Тръмп добави, че президентът приема също цинк, вит. Д, мелатонин, ежедневна доза аспирин и фамотидин, показан за киселини в стомаха.


Амирам Голдблъм, професор по химия към университета „Hebrew“, е на мнение, че подобна терапия със сигурност не вреди, но не се знае дали помага. Той е скептичен по отношение ефикасността на лечението.


Галя Рахав смята, че няма доказателства, които да потвърждават какъв е ефектът от лекарствата, предписани на Тръмп.


Към момента Ремдесивир е най-често предписваният медикамент за лечение на тежка форма на COVID-19. В Израел той се използва широко при пациенти със сериозни симптоми на болестта.


В събота следобед на 3.10.2020 г. Конли заяви, че американският президент няма температура от 24 часа. Американска медия обаче цитира анонимен източник, „запознат със състоянието на Тръмп“, според който жизнените му показатели през последните 24 часа са „много притеснителни.“


Рахав обобщава: „Ремдесивир се предписва при наистина сериозно състояние на пациенти, но Тръмп си е Тръмп. Просто нищо не се знае.“ 


Източник: jpost.com

Снимка: flickr.com


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ