Coca-Cola е една от най-обичаните напитки и един от най-популярните брандове в света. Компанията се разраства толкова бързо, а газираната напитка става любима на милиони потребители. Вижте няколко любопитни факти за нея, които вероятно не знаете:


1. Coca-Cola не използва чист кокаин в оригиналната си рецепта

Всяка чаша Coca-Cola съдържаше около 9 мг кокаин. През 1905 г. той е премахнат изцяло. Към днешна дата за направата на напитката се използват само листа от кока.


2. Газираната напитка се предлага неофициално във всяка страна по света

С изключение на Северна Корея и Куба, лесно може да намерите Coca-Cola във всяка държава по света. В тези две страни също има внос, но е нелегален и е без прякото разрешение на компанията.


3. Една чаша Coca-Cola остава 5 цента в продължение на 70 години

От 1886 до 1959 г. чаша Coca-Cola струва само 5 цента. Компанията успява да запази продукта си на толкова ниска цена толкова време заради договорите си за бутилиране, реклама, вендинг машини и нисък процент на инфлация.


Собственикът продава правата за бутилиране само за 1 долар, който дори не получава. Причината е, че не е вярвал, че някога бутилирането на напитката ще започне. По погрешка договорът няма и дата на изтичане. След като инфлацията започва да се покачва, Coca-Cola прекратява рекламите си от 5 цента в началото на 50-те и до 1959 г. последната бутилка на тази цена е продадена.


4. Coca-Cola се превежда перфектно на китайски

Китай не е лесен пазар за приспособяване. Когато компанията решава да влезе на китайския пазар, тя трябвало да намери име, което да пасва на повечето диалекти и езици, които се говорят там. В Китай Coca-Cola се нарича „Kekoukele“, което означава „вкусно забавление“. Много малко компании успяват да намерят име, което да пасва толкова добре на продукта им.


5.Полицията не използва газираната напитка за премахване на кръв от местопрестъпленията

Криминалистите не използват Coca-Cola за премахване на кръв от местопрестъпленията, въпреки че е доказано, че напитката е ефективна за премахване на петна от кръв.


6. Има поне 16 различни вкуса Coca-Cola

Много от тях се предлагат под формата на диетична кола. Не всички вкусове са налични по целия свят. Някои от тях не са били толкова успешни, като New Coke, Coca-Cola Orange и Coca-Cola BlaK – версия с вкус на кафе. Последната се произвеждаше в периода 2006-2008 г. и бе налична само в седем държави.


7. Колата е създадена от фармацевт

Джон Пембъртън със сигурност оставя след себе си голямо наследство. Той е ранен в една от последните битки по време на Гражданската война и докато се възстановява развива зависимост към морфина. Първоначално той създава алкохолна напитка, която да замества морфина – винена кола. В желанието си да направи по-продаваем продукт той прави безалкохолен вариант на първоначалната напитка. Докато тества различни смеси за новото си безалкохолно лекарство, Пембъртън случайно смесва основния сироп с газирана вода и решава това да бъде окончателният вариант.


8. През 1990 г. Coca-Cola предлага пари под формата на награда в кенчетата си

Кампанията „MagiCans“ дава шанс на потребителите да спечелят от $1 до $500. Печелившите кутиии били пълни с разтвор с вода, който бил безвреден за консумация. В други кутии имало купони, които могат да се осребрят за пътувания или стоки. Кутиите съдържали пружина, която да „изплюе“ наградата при отваряне. Кампанията събира хиляди оплаквания за дефектни кутии и е спряна.


9. Coca-Cola направи специална „Бяла кола“ за Втората световна война

По време на ВСВ компанията искала войниците да усетят вкуса, който им напомня за дома и започва да отваря заводи в Европа. Coca-Cola става синоним на Америка и това било проблем, за войниците, които консумират напитката, но не били американци.


Маршал Жуков, видна фигура на Съветския съюз, бил фен на газираната напитка, но не искал да бъде видян да я консумира. Той отправя апел към компанията да направи ясна версия на напитката, която в крайна сметка била успешна. Химик в австрийската бутилираща фабрика премахва оцветителя от кока-колата. Оттогава се бутилира в прозрачно стъкло с бяла капачка и червена звезда.


10. Coca-Cola от McDonald’s е с най-добрия вкус

Има много причини за това. Напитката се доставя на McDonald’s в контейнери от неръждаема стомана, която го запазва по-добре от найлоновите торби, в които се доставят останалите сиропи. Сиропът поддръжа циркулацията си през охладени излолирани тръби, а газираната вода се поддържа между 33 и 38 градуса. Освен това McDonald’s има и една от най-добрите системи за филтриране на вода, а чиста вода означава чиста Кока-Кола.

От Божидара Живкова

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ