Студентските и средношколските бригади по времето на соца днес са обвити в една пресилена романтика в съзнанието на мнозина. Ако се замислите обаче, това си беше форма на експлоатация на младите, трудили се в продължение на месец без заплащане в селското стопанство. И същевременно показваше упадъка на това социалистическо земевладение.

През 70-те, 80-те години в селата беше започнал процес на обезлюдяване и отдръпване на хората от този непривлекателен и нископлатен труд на открито. Масовото преселение към градовете отне работна ръка и чрез бригадите и бригадирите частично се компенсираше нейната липса. Всъщност бригадите обхващаха не само младите, много често и работнически колективи отделяха свои работници за селскостопански бригади по повелята на партията.

Обикновено бригадирите работеха по прибирането на реколтата. Често пъти от селското ТКЗС се определяше един човек, който разпределяше работата и следеше за нейното качество. Бригадирите се хранеха в общи столови, спяха в общи спални помещения, най-често за това бяха пригодени читалищните салони или празните през лятото училищни сгради. Ползваха се общи тоалетни и умивални, на баня се ходеше един път на 10 дни. Храната се приготвяше в стола на стопанството, ако имаше такъв, често в стола на училището, а понякога с камиони я доставяха от близки населени места.

Това е т. нар. романтика на тези бригади. Естествено, те бяха под прякото ръководство на комсомола, някакви комсомолски натегачи със звезди на малко червено пагонче отпред на гърдите. Да не пропуснем полувоенните порядки, вечерните проверки, свалянето на знамето вечер и вдигането му сутрин, разпределението на хората по отряди, вечното съревнование между тях и наградите – обикновено отпуск в близкото градче. Затова и с такова нетърпение се очакваше краят. Днес носталгията към бригадирските дни е пресилена и невярна./Ретро.бг/

Вижте още:Някогашните летни ученически бригади

Михаил Михайлов, София

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

5 коментара:

  1. Дам ама ги учеха на труд а сега само лентяйстват и хленчат

    ОтговорИзтриване
  2. Кой този "компетентен" идиот бе?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тоя не е идиот нас по възрасните ни прави на идиоти

      Изтриване
  3. Еееее, защо не си си написал и името да те видим кой си ти бе, компитентен демократе. Вземи се скрии някъде най-добре. И ти сигурно си някой цикльо роден след 90-та прочел половин книга и мислещ си че вече е компетентен по всеки въпрос. Смешник. Поне името си да беше написал и да беше застанал зад думите си като достоен човек, какъвто ти НЕ СИ!!! Няма вряна дума в написаната ти "статиика"

    ОтговорИзтриване
  4. Не бяха без заплащане, поне по мое време (1973-1977 и 1980-1984 - ученик и студент). Плащаха като на селските труженици, но то беше 3-4 лв/ден. И като ти приспаднат храната, а понякога не се изпълняваха нормите и накрая се получаваше да вземеш м/у 10 и 50 лв за цял месец.

    ОтговорИзтриване

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ