Аржентинецът с болезнени признания за семейството, Барса и живота си.

Звездата на Барселона Лионел Меси буквално взриви света с решението да остане в клуба. Това той направи в разтърсващо интервю за испанския сайт Goal.com

Меси разказа много лични неща за живота си, семейството и Барса. Какво е накарало аржентинецът да напусне, както и подробности за всички лъжи на президента на "каталунците" Хосеп Мария Бартомеу разберете в цялото му интервю: 

- Защо реши, че е време да нарушиш мълчанието си?

-Защото след загубата в Лисабон беше много трудно. Знаехме, че ще имаме много тежък съперник, но не знаехме, че всичко ще завърши по този начин. Не исках да казвам нищо тогава, защото самото поражение беше тежко за всички. Исках да отмине малко време и след това да изляза и да разкажа всичко.

- Защо каза на Барселона, че искаш да напуснеш?

- Казах на клуба, най-вече на президента, че искам да си тръгна. Казвах го цяла година. Той вярваше, че е време за нова стъпка. Аз вярвах, че имаме нужда от нови млади играчи, нови хора и реших, че моето време в Барселона е изтекло. Винаги съм казвал, че искам да приключа кариерата си в Барселона. Но годината беше много тежка за мен и настъпи време, в което исках да преследвам други цели и възможности.

Страдах много по време на тренировки, по време на мачове и в съблекалнята. Решението ми не дойде след загубата от Байерн. Решението беше взето много преди това. Казах на президента и той ми каза, че след края на сезона мога да си тръгна. В крайна сметка, той не спази обещанието си.- Чувствал ли си се самотен?

- „Не.. не съм се чувствал самотен. Винаги съм имал близки около мен. Това е достатъчно, за да ме поддържа. Но се почувствах наранен от това, което чух от хората – от журналисти, от хора, които се съмняват във вярността ми към Барселона и казваха неща, които не смятам, че заслужавам. Също така това време ми позволи да видя кой какъв е. В света на футбола има много фалшиви хора. Това, което стана, ми позволи да видя фалшивите хора, които смятах за мои приближени. Заболя ме, когато се усъмниха в любовта ми към Барселона. Независимо дали оставам, или си тръгвам, любовта ми към Барселона няма да се промени.

- Всичко беше казано – факторът „пари“, приятелите на Меси. Какво те заболя най-много след 20 години, в които защитаваше цветовете на Барса?- По малко от всичко... Приятелите на Меси, парите... много неща, които бяха казани, ме заболя от тях. Винаги съм поставял клуба над всичко. Имах възможността да си тръгна много пъти. Парите? Всяка година можех да си тръгна и да печеля много повече в сравнение с това, което взимам в Барселона. Винаги съм казвал, че тук се чувствам у дома и точно и така се чувствах. Трудно е да намериш някъде, където да се чувстваш по-добре. Но имах усещането, че имам нужда от промяна. От нови цели и нови неща.

- В крайна сметка, трудно е да се откажеш от 20 години, един цял живот, в Барселона. Това може би натежава повече при това решение. Защото разбирам, че все пак ще останеш в Барселона? Все още си в Барселона...

- Разбира се, че имах трудно за вземане решение. Не идва в резултат на загубата, а в следствие на много други неща. Исках да приключа с футбола тук. Исках да остана. Кaзаха ми, че искат да имаме печеливш проект и да печелим титли, както и да расте легендата за футболен клуб Барселона. Истината е друга – спортен проект не съществува. Само се покриват дупки. Както казах преди, винаги съм поставял клуба и семейството над всичко.

- Какво стана, когато каза на семейството си, че може да напуснеш Барселона?

- Когато казах на съпругата си и децата, беше чудовищна драма. Цялото семейство започна да плаче, децата ми не искаха да напускат Барселона. Не искаха да сменят училището. Аз от своя страна искам да печеля титли, да се боря в Шампионска лига. Ако не да ги печелиш, то поне да се бориш за тях – нещо, което не се случи нито в Рим, нито в Ливърпул, както и в Лисабон. През цялото време мислех за представянето на терена, след като президентът ми позволи да мисля, че всичко ще се реши след края на сезона. Бях сигурен, че съм свободен да реша бъдещето си.

Президентът каза, че ще съм свободен. А сега се е хванал за факта, че клаузата за 10-и юни важи с пълна сила. По това време сезонът беше в разгара си и се борехме и с ш*бания вирус, което промени всички дати. И това е причината да продължа да играя за Барселона. Сега ще продължа да играя за Барселона, защото президентът ми каза, че единственият вариант да напусна е да платя 700 милиона евро, което е невъзможно. Другият вариант беше да отидем на съд. Никога не бих съдил Барселона, защото това е клуб, който обичам и ми е дал всичко. Това е отборът на живота ми и съм устроил целия си живот тук.

- От това ли те заболя най-много – че има хора, които си мислят, че искаш да нараниш Барса? Защитавал си този клуб години наред и си толкова важна част от Барселона. Заболя ли те, че се съмняват в барселонизма ти?- От много неща ме заболя, включително от публикации срещу мен и, най-вече от факта, че всички те бяха лъжливи. Или че писаха, че съм готов да съдя Барселона, за да се облагодетелствам. Никога не бих направил нещо подобно. Повтарям, исках да си тръгна и това беше мое право, защото в контракта е ясно упоменато, че мога да го направя. Бях решил да напусна и това ми коства скъпо. Но исках да си тръгна, защото исках да живея последните си футболни години щастливо.

- Това е важно. Да си щастлив. Ти си роден победител. Ти си в отбор, който се бори за титли, но в последните години не се представя добре в Европа. Ще продължиш да водиш Барселона. Но нещо трябва да се промени в Барса, нали? Нещо трябва да се промени на спортно ниво?

- Ще продължа да играя за Барселона и настройката ми няма да се промени, независимо колко много исках да напусна. Ще дам най-доброто от себе си, защото винаги искам да печеля. Обичам конкуренцията и мразя да губя. Искам най-доброто за себе си, за клуба и за останалите играчи. Сега не знам точно какво ще стане. Имаме нов треньор, нови идеи. Това е добре, но трябва да видим как ще реагира отборът и дали ще можем да подобрим представянето си. Това, което мога да кажа, е, че оставам и ще дам най-доброто от себе си.

- Какво беше първото нещо, което си помисли, когато стана ясно, че може да напуснеш и имаше хора, които казваха, че не ти пука за Барселона? Имаше ли гняв?

- Почувствах жестока болка, че барселонизмът ми беше поставен под съмнение. Обичам Барселона и няма да се чувствам по-добре никъде другаде. Но все пак трябваше да имам правото да реша сам. Щях да потърся нови цели. И може би щях да се върна в Барселона, защото тук имам всичко, от което се нуждая. Синът ми, семейството ми... всички израснаха тук и се чувстват добре. Но нямаше нищо грешно в това да напусна. Аз имах нужда, клубът имаше нужда и така щеше да е най-добре за всички.

- Семейството е нещо много важно в живота. Баща ти имаше проблеми, съпругата ти също. Какво те попитаха, какво ти казаха за случващото се?

- Цялото това време беше тежко за всички. Бях наясно с това, което искам, бях го възприел и им го казах. Съпругата ми, с цялата болка на душата, ми помогна и беше до мен през цялото време.

- Но важният член на семейството е Матео...

(Смях). Да, Матео все още е много малък и не осъзнава какво е да отидеш някъде другаде и да изградиш нов живот за няколко години. Тиаго, да, той е по-голям. Той чу нещо по телевизията по темата и ме попита. Не искаше и да чуе за ново място или ново училище, или за това, че трябва да си намери нови приятели. Той заплака и ми каза, че не иска да си тръгваме. Както казах, беше много тежко за всички, което е нормално. Трудно се взима такова решение.

- И то за всеки. Разбира се, 20 години си е дълго време. Дойде в Барселона на възраст, не по-различна от тази на твоите деца. Това става все по-трудно. Но има две неща, които хората искат да знаят – оставаш ли в Барселона, повеждаш ли отново отбора? Има ли позитивно съобщение до феновете на Барселона?

- Както обикновено, ще дам всичко от себе си. Ще се боря за всичко и, надявам се, ще отдам себе си да помагам на хората, които имат тежка съдба. Да, имах тежка година, но ще е лицемерно да сравнявам себе си с тези, които имаха наистина тежки месеци заради вируса, тези, които загубиха свои роднини и са загубили много заради случващото се. Надявам се да покажа най-доброто от себе си и да посветя победите на всички тези, които ни подкрепят отгоре и техните семейства. Да посветя всичко на тези хора, които имат тежки дни, и се надявам заедно да превъзмогнем този вирус и да се върнем към нормалността.

- Да поговорим за известния бюрофакс. Имаше много приказки за това, че Меси е бил грешно посъветван да използва бюрофакса, за да напусне. Защо реши да използваш този подход? Какво искаше да покажеш? Каква беше твоята позиция?

- Бюрофаксът беше начин да покажа, че официално искам да напусна. През цялата година казвах на президента, че искам да напусна. Че е дошло времето за раздяла и да потърся нови предизвикателства в кариерата си.

През цялото време той ми казваше, че ще говорим, но така и не се случи нищо. Да го кажа така – в нито един момент президентът не ми каза какво е решил. Изпращането на бюрофакса направи желанието ми официално. Така казах, че мога да си тръгна и че следващият сезон, който беше просто една опция, няма да бъде използвана от мен. Не исках да правя проблем на клуба, или да се изправям срещу Барселона. Но исках да направя официално решението си да напусна.

- Ако не беше изпращал бюрофакса, може би всичко вече щеше да е забравено и никой нямаше да разбере какво се случва...

Това е ясно. Ако не бях направил това, договорът щеше да си продължи с опционалната година и щях да продължа в отбора. Това, което те казват, е, че не съм използвал клаузата, която е до 10-и юни, но отново повтарям, че бяхме в средата на всички шампионати и не беше правилният момент за подобни разговори. Но въпреки това президентът всеки път ми казваше, че след края на сезона ще мога да реша дали оставам, или си тръгвам. Никога не ми постави дата. Затова изпратих и бюрофакса – за да разберат всички, че искам да напусна. Не исках да влизам в битка с клуба, защото просто не искам да се случва това между мен и клуба.

Автор: Рубен Урия, Goal.com Превод: Sportlive.bg 
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ