Looking For Anything Specific?

Обиски в "Роскосмос" заради изтичане на Запад на тайни за хиперзвуковия "Кинжал" (ВИДЕО)

В четвъртък министерството на отбраната на Русия съобщи, че през първите десет дни на юли са проведени изпитания на "Кинжал" в Южния военен окръг. Този път са използвани изтребители МиГ-31 и стратегически бомбардировачи Ту-22М3, като се твърди, че при пускане от бомбардировач ракетата увеличава обсега си с 1000 км.Държавната корпорация "Роскосмос" съобщи, че ще окаже максимално съдействие на руското контраразузнаване, което започна обиски по подозрения, че секретни данни за "сръхмодерното оръжие" - хиперзвуковата ракета "Кинжал", са изтекли към западни спецслужби, съобщи ТАСС.


Агенти на ФСБ претърсват главния институт на корпорацията (Централен научноизследователски институт за машиностроене, или ЦНИИмаш) в град Корольов, както и кабинета в Москва на директора на изследователско-анализаторския център на Обединената ракетно-космическа корпорация (ОРКК) Дмитрий Пайсон.


Московският в. "Комерсант" съобщи тази сутрин за операцията с уточнение, че тя е във връзка с наказателно дело за държавна измяна и обхваща десетина служители за сътрудничество със западни разузнавателни агенции. ФСБ научили, че строго секретни разработки на руската промишленост, свързани с "Кинжал", са попаднали на Запад.


С хиперзвуковите проекти по принцип се занимава друга компания - "Тактическо ракетно въоръжение", която е извън "Роскосмос". Но тя си сътрудничи тясно с други предприятия и институти, където има хора с достъп до документация.


Пайсон е работил в ЦНИИмаш и се проверяват близки негови познати от института. Сега той е във фонда за високи технологии "Сколково" като директор на клъстера за космически технологи и телекомуникации.


За "Кинжал" обяви през март президентът Владимир Путин, но скоро след това анализатори обясниха, че това не е някаква авангардна разработка, а просто бойната глава на ракета "Искандер".
ВИДЕО:
www.dnevnik
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари