Looking For Anything Specific?

Дъщерята на Путин - новобогаташка с вила за $3,7 млн. във Франция и брак по сметка

Ортаци на президента от КГБ са се наредили плътно до Катерина в скъпите и начинания

Откакто Владимир Путин се изкачи начело на руската държава, много от неговите приближени рязко забогатяха. Не и самият той, разбира се – през април е декларирал скромен проход от 7,65 млн. рубли (119 хил. долара), два обикновени апартамента и дял в гараж за паркиране. Не така, обаче, стоят нещата с неговата дъщеря Катерина, съобщава „Ройтерс” в свое мащабно разследване за връзките на президентската щерка с богатите хора в Русия. След като стана ясно, че по-малката дъщеря на Путин се подвизава под името Катерина Тихонова, започнаха да излизат наяве и хората от обкръжението. Тя се представя за съпруга на Кирил Шамалов, син на Николай Шамалов – дългогодишен приятел на Путин. Шамалов-старши държи дялове в банка „Россия”, която се счита за личната банка на руския елит.

По данни на „Ройтерс” Катерина и Кирил имат собственост в различни компании, възлизащи на над 2 млрд. долара. Това благосъстояние идва главно от обявените публично дялове в главната газова и петролно-химическа компания, която Кирил придобил от Генадий Тимченко – още един стар приятел на руския президент. Младата двойка има луксозна вила на брега на морето в Биариц, Франция, на стойност 3,7 млн. долара. Тя също е купена от Тимченко.

Катерина жъне успехи и в академичните среди и управлява публично финансирани проекти в Московския държавен университет. Тя е подписала договори за няколко милиона долара с държавни организации, в които поръчки ще изпълняват управлявани от нея фирми. Засега няма доказателства, че тя лично се е облагодетелствала от това. В университета Катерина ръководи проект за 1,7 млрд. долара за разширяване на кампуса. Нейни официални съветници са членове на най-близкия кръг около Владимир Путин, включително двама бивши агенти на КГБ, които я познавали от бебе. По-голямата дъщеря на руския президент – Мария, също е свързана с Московския университет. Тя има диплома от медицинския факултет и гради кариера в областта на ендокринологията. Катетрина, Кирил и Мария отказват официален коментар. Катерина, на 29, и Кирил, на 33, са сред новото поколение руснаци, издигнали се бързо, благодарение на добрите връзки на своите родители. Социологът и бивш член на партията на Путин „Единна Русия” Олга Крищановская обясни пред „Ройтерс”, че „новата аристокрация” се появява в политиката и в държавните компании, където следващото поколение наследява положението на хората в кръга около Путин. „Много хора в обществото смятат, че те не са се трудили за това и питат кои в действителност са тези хора”, обяснява тя. Посочват се и други деца на хора от кръга на президента с нарастващо влияние. Това са: Борис Ковалчук – син на Юрий Ковалчук, най-големия акционер в банка „Россия”; Глеб Франк – син на бившия транспортен министър Сергей Франк и зет на милиардера Тимченко; Игор Ротенберг – син на милиардера Аркадий Ротенберг, бивш джудо партньор на Путин; Сергей С. Иванов – син на Сергей Б. Иванов, шефа на персонала в Кремъл.

Опозиционерът Алексей Навални нарича това „неофеодална система” и обяснява: „Днес в Русия е абсолютно нормално бордовете на директорите на държавните банки да се оглавяват от деца на офицери от службите за сигурност, които нямат дори 30 години, когато се назначават. Това е повече от династическо наследяване. Децата не просто наследяват постовете на родителите си, но получават правото да получат всеки пост, който си харесат. Опасното е, че много скоро всичко ключови лостове ще се окажат в ръцете на 5 до 7 фамилии”. Откакто Путин стана президент през 2000 година, дъщеря му Катерина упорито се крие от публичното пространство. В началото на годината три отделни източника заявиха, че Катерина Тихонова от Московския университет е именно малката дъщеря на президента. Тихонова ръководи мащабния университетски проект „Иннопрактика”, насърчаващ млади учени. Той е подпомаган от 2 фондации, които тя ръководи. Нейни партньори и съветници в „Иннопрактика” са Сергей Чемезов и Николай Токарев – другари на Путин в КГБ от шпионската му дейност в Германия. Сега Чемезов ръководи държавния технологичен гигант „Ростех”, а Токарев – газопреносната „Транснефт”. Катерина Тихонова е и председател на руската федерация по акробатичен рокендрол. Кака й Мария се подвизава под фамилията Фаасен. Тя се оказва още по-трудна за откриване.   Превод и редакция: БЛИЦ

Източник:БЛИЦ
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари