София и Русе са българските градове с най-мръсен въздух по показател фини прахови частици.

Оказва се, че у нас и тази норма се превишава. Източниците на замърсяване с малки фини прахови частици са същите като тези на по-големите битови изгаряния, трафик и промишленост.

Организмът ни има защита, обясняват лекарите. Почиства се например чрез кашлица. Големите фини прахови имат вреден ефект върху организма, но малките, достигайки по-периферно, и в кръвообращението, съответно оказват влияние и по-дълго в организма, показа репортаж на Нова телевизия.

На тялото си можем да помогнем, когато в дните с мръсен въздух, не излизаме. Официалните уреди за мерене на малките фини прахови частици в страната са девет. Този в София е разположен в парк, близо до малка улица.

Все пак средно за месец януари е измерил концентрации от над 60 микрограма на кубичен метър. В Русе близо 40 микрограма на кубличен метър. По закон е важно средно за годината концентрациите да не минават 25 микрограма на кубичен метър.

Източник: www.bradva.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ