Сериала с който много от нас пораснаха и таят  незабравими спомени до днес

Испанският сериал “Синьо лято” отдавна е придобил култов статус в България. Поколения деца пазят незабравими спомени от приключенията на тайфата малчугани, Чанкете и Хулия.

Навярно помните балкона на града, в който са снимани толкова много сцени от филма ?

 Плажът в дясно от него не се е променил драстично от епохата на Синьо лято – първите епизоди от филма са правени точно тук. На 15 минути път от него се намира и ресторантът, в който обикновено героите от филма хапват. Там е и плажът Бурияна, известен с невероятната си паея (типична испанска кухня) на огън, той е отворен и днес.

Синьо лято се снима за около 16 месеца през 1979-80 година в Коста дел Сол или за да бъдем по-конкретни – Испания и нейната автономна област Андалусия, в градовете Нерха, Мотрил, Алмуниекар и Гранада. Нерха е основният град, в който са снимани най-много сцени. Намира се на около 55 км. от Малага, с площ от 85 км. и население 23 000 жители. Характерен с типичните си андалусийски бели улички, това е мястото, където и до днес кипи живот - голяма част от населението са чужденци.

Филмът е сниман в периода август 1979 г. – декември 1980 г. в гр. Нерха, област Малага. Сериалът е излъчен за първи път през 1984 г., а след това през 1986 г., 1988 г. и 1991 г. Последните пъти, когато е излъчван, са през 2010 г., 2012 г. 2013 г. и 2015 г. по БНТ.

Любопитни подробности за филма:

 “Синьо лято“ (на испански: Verano Azul) е известен испански телевизионен сериал (19 епизода, 1981 г.) на режисьора Антонио Мерсеро. Описва приключенията на група приятели, деца и младежи, на ваканция в Нерха, малко градче на крайбрежието на Андалусия. Тайфата се състои от пет момчета и две момичета, на възраст между осем и седемнадесет години, както и двама възрастни: художничка и пенсиониран моряк.

Сериалът има огромен успех по време на първото си излъчване в Испания и оттогава насам е гледан от над 20 милиона зрители. Случките и персонажите от филма оставят значима следа в колективната памет през 1980-те години. Сериалът е излъчен в цяла Латинска Америка, в Португалия, както и в нелатински държави като Ангола, България, Полша и Хърватия. Филмът разглежда темата за приятелството, безметежността на детството, отношенията с родителите... Сериалът е смятан за култов от поколенията на 70-те и началото на 80-те години, когато държавната (и тогава единствена) Българска телевизия рядко излъчва програми, посветени на младежките преживявания и проблеми.

В самата Испания, освободена от консервативната диктатура на Франциско Франко едва няколко години по-рано, сериалът открито поставя „деликатни“ въпроси като развода, свободата, правото на протест, спекулациите с имоти, околната среда, конфликтите между поколенията. Филмът бива критикуван за тази си прямост, както и за своята автентичност, изразена в употребата на нецензурни изрази, характерни за разговорната реч и възрастта на героите.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ