Сватбари от гетото сменят името на щерка си Даяна заради престолонаследника „скъперник“

Жители на пловдивското гето „Столипиново“ плашат с черна магия наследника на короната принц Чарлз. От обида дори сменят името на детето си - от Даяна на Евгения.

Едно семейство от този цигански квартал винаги ще помни своята сватба, защото на нея в първите дни на ноември 1998 г. гостува не кой да е, а самият принц Чарлз.


Чарлз действително присъства на ромската сватба по време на визитата си в България от 6 ноември, която е по покана на президента Петър Стоянов. Вълчо и Живка Атанасови дори кръщават първото си дете на принцеса Даяна. Сега обаче детето вече не носи нейното име, а се казва Евгения, защото Вълчо и Живка са обидени на престолонаследника. Причина е отказът му да помогне финансово на материално затрудненото семейство.


"Гордеехме се, че принц Чарлз дойде на нашата сватба", казва Вълчо. Живка се надявала височайшият гост да им подари нещо, но така и не получили подарък. "Очаквахме от него да ни подари един апартамент или някаква сума, да остане за всички времена", казва със съжаление Вълчо. Семейството дори изпратило писма до Бъкингамския дворец, в които молели за някаква материална подкрепа. В едно от тях сложили и снимката на малката Даяна. От Лондон обаче получили само благодарности. Обидени на принца, те решили да сменят името на дъщеря си.

Възрастни жени от семейството дори заплашили принца с черна магия, задето отказал помощ.

„Принцът дойде в Пловдив в края на 1998-а. Градът се готви дълго време за височайшето посещение. Най-притеснителното беше, че гостът искаше да види точно това, което се криеше от всички чужди гости – циганското гето“, пише в спомените си журналистът Евгений Тодоров.

„Не мога да си обясня защо беше всичко това – все пак той не беше български политик, който в предизборна кампания се бори за ромските гласове.


Дали пък принцът не се чувстваше задължен при всяка своя задгранична визита да ходи точно при бедните и онеправданите, за да демонстрира пред своите поданици добро сърце? Или просто имаше наистина добро сърце и искаше да даде кураж на тези, които не са имали неговия шанс в живота?“ Това пише Тодоров и акцентира на детайлите.


„Но не убягна от погледите на репортерите фактът, че прекалено често си бършеше ръцете след ръкостисканията с обикновените хора. А в програмата имаше гостуване на циганска сватба, така че доста бели кърпички бяха употребени.“

В програмата има и една среща на Чарлз с Петър Стоянов – почти на четири очи. Двамата се качват на втория етаж на една от къщите в Стария град. В салона, където се провежда срещата, има пиано.

„Едно момиче се грижеше за музикалния фон. В един момент обаче то (после се разбра, че в цялата работа има доста режисура) засвири „Всички имат нужда от любов” на „Бийтълс“. Петър Стоянов започна да пее, принцът известно време се ослушваше и неочаквано влезе в дует“, разказва Тодоров.

Според протокола на кралския двор подобно поведение било недопустимо. Новината се разнася за секунди. Хората от протокола на принца звънят в Бъкингамския дворец и търсят консултации – как да реагират.


Британските журналисти се проклинат, че ги е домързяло да се качат на горния етаж. Започват да наддават за касетата на общинския оператор Асен и човекът сигурно е щял да изкара доста пари, ако от администрацията на президента не го отрязват. Така или иначе, новината за дуета с българския президент е във всички новинарски емисии и на първите страници на вестниците на Острова.

„Не знам какъв подарък беше връчил Чарлз на младоженците, но от общината бяха дали на младото семейство общинско жилище – като благодарност за добре изиграната роля. В сватбата имаше също известна доза режисура“, разкрива Евгений Тодоров.


Когато след време негов тв екип посещава жилището, то вече е доста занемарено, хладилникът е празен, защото и двамата са без работа, а малката Даяна постоянно е болна. А може би и гладна.

Някой дава акъл на младия баща да пише на Чарлз, който пък е изиграл ролята почти на кум. Момчето срича пред камерата писмата до двореца, които някой друг му е помогнал да съчини.

В тези писма се описва тежкото материално състояние на младото семейство и болестите на малката Даяна. В края се отправя горещата молба за отпускане на малко „финанс” – да се ремонтира жилището, да се купят лекарства и да започне някакъв бизнес.


Някаква госпожа от канцеларията на принца отговаря веднага. Тя отправя от името на Чарлз височайши благопожелания, но и информира, че не е в практиката на двореца да удовлетворява каквито и да е молби, свързани с материални въпроси.


Вълчо не се отчайва и пише отново. Отговорът е почти същият.


Не е ясно дали госпожата от канцеларията изобщо е уведомявала своя работодател за кореспонденцията.


„Мисля си и дали след разпечатването на поредното писмо не си е бърсала ръцете с бяла копринена кърпичка. В крайна сметка от Кралството не дойде и едно пени. Заради тази стиснатост на престолонаследника името на малката Даяна бе сменено, а новото име бе адекватно на традициите в махалата“, пише в мемоарния си текст Тодоров.

/ретро.бг/
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ