Българската армия заема 60-о място по боеспособност от общо 136 държави в престижната класация на специализирания сайт Global Firepower (GFP) за 2018 година, съобщи информационен сайт на Министерството на отбраната.


Страната ни се е изкачила със седем позиции спрямо предходната година, като е задминала държави като Белгия и Хърватия. По всяка вероятност един от основните фактори за това са отделените през тази година над 113 млн. лв. отгоре за отбрана с което общият бюджет за войската ни надхвърли 1,193 млрд. лв. Зад родната армия се нареждат войските на Австрия, Словакия и Португалия, както и на Сърбия. Непосредствено пред България в класацията пък са страни като Финландия, Чили, Унгария, Бангладеш и Мароко. Първата тройка по военна мощ в света оформят лидерите САЩ, Русия и Китай, следвани от Индия. В топ 10 има едва три държави от ЕС - Франция, Великобритания и Германия, заемащи съответно пето, шесто и десето място. Преди Германия пък са поставени Южна Корея, Япония и Турция, а незавидното последно място е отредено на азиатското Кралство Бутан, което като цяло разполага с едва два военни хеликоптера.



При формирането на коефициента за военната мощ на всяка една от държавите


се вземат предвид над 50 показателя


сред които освен бюджета за отбрана са и бойната техника и броят на военнослужещите, с които разполагат те. Според публикуваните от сайта данни България разчита на 33 150 души под пагон. В списъка с бойната техника, осигуряваща военната мощ на страната ни, пък са например 24 хеликоптера, 350 артилерийски оръдия, 100 зенитни комплекса, както и 4 фрегати, 3 корвета и 10 миненосеца на ВМС. На този фон най-голямата сила във военно отношение САЩ разполагат с 1,3 млн. войници, близо 6000 хеликоптера и 2000 изтребителя, почти 6000 танка, 1197 ракетни комплекса, 20 самолетоносача и 66 подводници, както и с бюджет от 647 млрд. долара. В същото време на въоръжение във втората страна в класацията Русия са 1451 хеликоптера и 818 изтребителя, 20 300 танка, 3816 зенитни комплекса, 1 самолетоносач и 62 подводници. Войската на страната наброява 1 млн., а бюджетът й за отбрана - 47 млрд. долара.
Съобразно критериите за големината на военната мощ още по-нагоре в класацията със сигурност ще ни изпрати предстоящата модернизация на армията. Тя предвижда купуване на два кораба и още 150 бронирани машини за пехотата, както и две ескадрили изтребители от нов тип за ВВС, които все още разчитат на руските МиГ-ове, с които България се сдоби преди цели 30 години. Именно проектът за новите изтребители е вече в напреднала фаза, като общо четири оферти ни предоставиха САЩ, Швеция и Италия.
Американците излязоха с две предложения към нас за заводски F-16 и F-18
От компанията производител Lockheed Martin пък вече дадоха да се разбере, че ще ни предложат най-новото поколение на най-масовия боен самолет в света F-16, който е претърпял множество модернизации, носещ името Viper. Швеция от своя страна ни предлага самолети свое производство, а именно „Грипен“, докато офертата на Италия е за „Юрофайтър“ втора ръка. Според плана за освежаване на авиопарка на родната армия първоначално България трябва да се сдобие с общо осем машини за около 1,8 млрд. лв., които ще плащаме разсрочено в следващите десет години.

Плевнелиев: На източния фланг на НАТО летят само F-16
На източния фланг на НАТО, част от който е и България, летят само изтребители F-16. Това обясни бившият президент Росен Плевнелиев в интервю за „България он еър“ по повод течащата процедура за превъоръжаване на българската авиация. „Ако нещо се случи на изток от България, тя трябва да може да допринесе за своята и за колективната сигурност“, уточни бившият държавен глава. Той посочи, че някои държави притежават изтребители „Грипен“, но те не са на източния фланг, а в Централна Европа. „Друг е въпросът какви са техните коментари относно това доколко са доволни от тези изтребители“, заяви Плевнелиев. Според него, ако България купи самолети F-16, които са американско производство, страната ще „влезе в клуба на тези, които ще имат способности заедно със своите съседи да бъдат максимално ефективни“. Според Плевнелиев решението за закупуването на един или друг вид самолети се е превърнало във въпрос от геополитическо значение. „Считам, че F-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. Но очаквам за съжаление да бъде взето друго решение", коментира той, като уточни, че очаква страната ни да купи една "бутикова система" като "Грипен", която дългосрочно няма да свърши работата, която се очаква от нея.

Източник:speednewsbg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ