Преди броени дни започна окончателното премахване на бетонните руини на бившата сладкарница „Феята“. Още през месец юли стана известно, че собствениците на емблематичната сграда в столичния квартал „Яворов“, са подали уведомление до район „Средец“ за събарянето й, предаде „Дневник“.

„Феята“ е построена в края на 50-те години по проект на арх. Васил Вълчанов, който е проектирал и целият квартал „Яворов“. Тя беше едно от емблематичните бохемски места в София, където творци, артисти и художници се събираха преди 1989 г.През 1975 г. на терасата на сладкарницата са направени част от снимките на филма „Два диоптъра далекогледство“.Сградата е приватизирана през втората половина на 1990-те години и оставена на разрухата на времето.

Според градоустройствения план там може да бъде издигната триетажна сграда. По непотвърдена информация собствениците имали намерение на строят бизнес сграда с модерни офиси и ресторант, допълват от „Столица.bg“.Собственик на имота е „Българска холдингова компания“, публично дружество, което е на Българската фондова борса. То е правоприемник на Българохоландски приватизационен фонд. Справка в Търговския регистър сочи, че членове на ръководните органи на компанията са бившият служебен министър на правосъдието в кабинета „Софиянски“ Хараламби Анчев, дългогодишният шеф на НДК Христо Друмев, Бойко Биров, Пирин Атанасов, Ирина Молерова, Цвета Бакърджиева.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ