Зона 51 е тайна военна база на Военновъздушните сили на САЩ, разположена в областта Груум Лейк в южната част на Невада. Тя се администрира от военновъздушната база Едуардс в южна Калифорния.


Базата се явява фокус на многобройни конспирации, всички свързани с посещения на извънземни, въпреки че единствената предоставена от американското правителство информация гласи, че съоръжението служи за контрол на полетите в тази част на САЩ.

В продължение на десетилетия целият свят подозирал, че има нещо странно, свързано с базата, особено след съобщенията от местните хора, че са забелязали изключително странни светлини в тази част от пустинята. Освен това южна Невада е районът в света, в който има най-много сигнали за забелязан извънземен живот.

Конспиративните теории получават още по-голяма подкрепа в края на 80-те години, когато човек, твърдящ, че е работил в базата, заявил пред медиите, че правителството изследва и възстановява извънземни космически кораби, разбили се на Земята.

Робърт Лазар споделил пред телевизионна станция в Лас Вегас, че е работил в мистериозна база, наречена S-4, близо до Зона 51. Според него там поправяли извънземни кораби и пазели трупове на инопланетяни, като правели зловещи експерименти с тях. Малко по-късно, след остра реакция от Пентагона, Лазар се отказал от твърденията си.

Друга известна теория е, че в Зона 51 се е осъществило фалшивото според мнозина кацане на Луната. Пустият пейзаж на пустинята напомня на релефа на Луната. Това и недостъпността на базата за външни лица дало основание на американците да снимат един от най-гениалните пропагадни филми за всички времена.

В действителност митовете около зона 51 избухват през 50-то години на ХХ век. В началото на Студената война американското правителство разработвало там нов шпионски самолет. През ноември 1954 г. президентът Айзенхауер одобрил тайното разработване на въздухоплавателно средство за разузнаване, наречено U-2.

С цел да не бъдете открито разработването му от съветските шпиони, то се пазело в най-строга тайна. Нежеланието на американското правителство да сподели съществуването на базата и естеството на приложението дало храна на повечето конспиративни теории, свързани със Зона 51.

Тестовете на U-2 започнали през юли 1955 г. и веднага хората в района започнали да съобщават за странни неидентифицирани летящи обекти в района. В медиите започнали да се появяват съобщения за извънземни и други все по-необикновени обяснения за дейността на Зона 51.

Естествено, служители на ВВС знаели, че повечето от тези теории са измислици и необяснимите светлини в небето над южна Невада са просто тестове U-2, но те нямали право да разкриват тези подробности пред обществеността. Тайната продължила до началото на 90-те години на ХХ век.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ