Looking For Anything Specific?

Важно за всички бъдещи пенсионери

30 лв. втора пенсия ще получат 55% от хората, които ще се пенсионират през периода 2021-2024 г.
Това показва концепцията за изплащането на сумите от частните универсални пенсионни фондове, която публикува социалното министерство, пише Канал 3. Едва 20% от първите пенсионери с втори доход ще могат да разчитат на пенсия в размер между 50 и 100 лв., показват още разчетите на експертите. Това представлява между 25% и 50% от настоящия размер на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Сметките са за осигурени лица, които към края на 2017 г. имат натрупвания в индивидуалните си партиди между 4600 лв. и 10 000 лв.

Едва 10% от пенсиониращите се в първите години ще могат да разчитат на пожизнена пенсия от УПФ с размер, по-висок от 100 лв.

От предложената концепция става ясно, че пенсиониращите се между 2021-2037 г., които останат в частните фондове, ще получават с 20% по-ниска пенсия от Националния осигурителен институт. Втората пенсия да е пожизнена, но парите от партидата да не могат да се наследяват, предвижда основният вариант в концепцията. Той е за хора, чиято пенсия би достигнала поне 20% от минималната. Срочна или програмирана ще бъде втората пенсия, ако има ниски натрупвания по сметките. Дава се възможност и за комбинирани варианти – програмно теглене с определен период на изплащане.

Източник: БЛИЦ
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари