На този ден преди 31 години варненец набира шайбата на телефона свързан към компютъра „Правец” и завинаги променя бъдещето ни

Първото българско електронно писмо е изпратено през 1987 г. от Варна до Шотландия от инж. Драгомир Славов и неговият студент Даниел Калчев, които тогава били преподавател и студент в Техническия университет във Варна. Това съобщи Нова тв.

Между 1985 и 1989 г. преподавателят във варненския Технически университет работи по научноизследователска тема на Министерството на транспорта за разработване и внедряване на система за контрол и диагностика на телефонната мрежа.
Така той първи в България изгражда мрежова структура, която позволява изпращане на електронно съобщение през интернет.

 „Подготовката трая много години, а изпращането само няколко минути”, споделя самият Славов. Модемът, с който е изпратен първият имейл в България, дори не е можел сам да набира номера. За целта Славов и студентите му използвали телефон с шайба, свързан към компютъра „Правец”.

Инженерът е създател и на първия интернет сайт и уеб сървър в нашата страна. Той първи в света използва технологията за автоматизирано управление и конфигуриране на сигурността на домейните в интернет чрез електронни сертификати.

„Много хора казваха: „то ние нямаме хляб да ядем, а вие говорите за някакви фантастични работи”, спомня си Славов за времената когато тази технология е прохождала у нас.
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари