Looking For Anything Specific?

Стара Копанарска магия не спира да сее смърт в България, заклинанието е по-страшно и от турските прокоби

Копанарите в България са румънско малцинство, като в състава му би трябвало да има и българи, и роми. В момента обаче това малцинство е изцяло ромско. То е влахоезично, но бидейки в паралелите на България, говори на български. Изповядва християнството. Копанарите населяват главно Източна България. Почти невъзможно е да се определи точно броят на това говорещо на влахо-румънски диалект население. Броят им надхвърля 50 000. Произходът им се търси по времето на румънското робство в Южна Добруджа. След като румънските колонисти се изселват, насилствено доведеното население от Румъния – копанарите, решава да остане. Традиционният занаят на копанарската общност е правенето на вретена. При тях чергарският занаят започва през март и продължава до Димитровден. Винаги са живеели мизерно, но със занаята са успявали да изкарат прехраната си.

Днес обаче занаятът им е замрял и някои от тях са намерили други начини да изкарват прехраната си – чрез правенето на черни магии. Според специалисти по магиите черната копанарска магия е най-страшната, с която може да се сблъска човек, а у нас жертвите на подобна надхвърлят 100 хиляди души. Обяснението за вида ѝ е, че се вселява във вещите на жив човек, като най-благоприятно е снимка или косъм. След това този предмет се поставя в гроб. Ако желаният резултат е бърза смърт – предметът се поставя в пресен гроб. Ако се иска постигането на бавна и мъчителна смърт, съответно се заравя в много стар гроб, откъм краката. Друга разновидност на черната магия на копанарите е с черен живак, като тя отново е смъртоносна. Също така до същия край би довела дори копанарската клетва – толкова силна е тя. Развалянето трябва да се извършва от човек, който познава копанарите и техните практики. Никога за разваляне на магия не се ходи при друговерец. Наистина копанарите са християни, но тези, правещи магии, изповядват своя вяра, която да им позволи такива волности.

От когото да ти е направена магия – винаги отиваш за нейното разваляне при човек, изповядващ твоята вяра. Отидеш ли при друг, това ще отслаби още повече защитата ти и ще позволи на магията да те застигне, казват вещите в занаята. Гадателите съветват, ако някой е преследван постоянно от проблеми, да вземе макара от черни конци и да закрепи единия край на конеца към пода, близо до входната врата. След това макарата трябва да се развие и конецът да се опъне към място, където никой няма да ходи в продължение на три дни. На това място трябва да се сложи меден поднос, в който да се поставят съзнателно разбърканите конци от макарата. По този начин се получава „пътят на нещастията”, водещ към „лабиринта на нещастията”. Човек трябва да се старае три дни да не стъпва върху конеца и да не докосва преплетеното кълбо. След това внимателно, без да се докосват с ръце, конците трябва да се изхвърлят на улицата до дома. Според специалисти симптомите на черната копанарска магия са лесни за разпознаване – световъртеж, липса на енергия, залиняване, губене на съзнание, често боледуване, но ако не се развали навреме, може да предизвика тежки нещастия.

Източник: retro.bg
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари