Looking For Anything Specific?

Лъсна шокираща истина за „натуралните“ сокове, които пием всеки ден и даваме на децата си: Ето какво съдържат

Според много диетолози най-полезният старт на деня е с чаша прясно изцеден фреш. Хората са на мнение, че чрез редовната употреба на плодови сокове и фрешове водят здравословен начин на живот.

Широко разпространено е мнението, че натуралният сок може да се консумира без ограничение и дори е неделима част от всяка диета.
Както е известно обаче, всички пакетирани или бутилирани сокове и нектари задължително преминават през термична обработка, след което структурата на съдържанието се променя. Дори най-кратката термична обработка подлага на окисление и разрушава полезните вещества.
Колкото по-дълго се обработват продуктите, толкова по-малко витамини остават. Натуралният сок, който се продава в кутия или пластмасова бутилка, се отличава от нектара по съдържащите се в него натурални компоненти, като например плодово пюре.

Съдържанието му в сока трябва да бъде минимум 70%, а в нектара – поне 30%. Останалото съдържание е вода, захар и консерванти.
Ако човек яде плодове в естественият им вид, те се усвояват бавно заради наличието на фибри. Когато човек пие плодов сок, този процес е спестен на организма, фибрите са премахнати и сокът, съответно и захарите в него, се усвояват изключително бързо. Захарта навлиза в кръвния поток и започва да увеличава кръвната захар.

Диетолозите обаче са категорични, че плодовите сокове са по-добрият вариант от всички видове безалкохолни и газирани напитки.

Източник bradva.bg
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари