Камбаните звънят с радост и триумф: „Великден! Великден! Великден! Радвайте се, човеци, Христос воскресе!“ Тук-там проблясват многоцветни петна – цветни и осветени яйца минават от ръка на ръка. Това е обичаят – да посрещнете възкресението на Христос с всички останали.

Зад седемте седмици на пост, зад мрачна, суровата и гладна зима и причината за счупванетона яйцата е най-важната – Христос е възкръснал! И така е било винаги. Вярващи и атеисти на Велики четвъртък, или в събота от Страстната седмица пекат козунаци, боядисват яйца, почистват апартаментите си, приготвят се за Възкресението, ходят до гробищата – да си спомнят за починали близки. Междувременно, според християнските канони, не можете да ходите на гробища за Великден. Смята се, че в този ден душата на починалия се събира с Бог и не трябва да се вика оттам, тъй като няма да се върне следващата година. Специален ден, специално предназначен за посещение на гробището, е вторник след Великденската. След литургията трябва да посетим гробовете, да  оставим цветни яйца и други подаръци. 

На Великден са строго забранени плътските удоволствия   Нощта преди Великден е специално време. Постът вече е минал, но преди неделя сутринта не можете да ядете бързо, да се отдадете на плътски удоволствия и лакомия, да се разсмивате високо, да се обиждате и да пиете алкохол. Тази нощ е време за молитва и дълбоко осъзнаване на тържествеността на Великден, неговото свещено значение.   В събота вечерта вярващите, оставят „малки“ ястия у дома на масите си, се събират в църквите вечерта, а в 12 часа започва процесия, след което службата продължава. 

Пристигайки у дома, вярващите ядат яйца и козунаци и си лягат. И едва късно сутринта в неделя започва истинския празник.   По някаква причина има традиция сред младите хора да се съберат заедно с големи компании, които се отдават на опиянение по време на процесията, а след това се прибират вкъщи със свещи, за да си “допразнуват”. 

Такъв сценарий е неприемлив. Наред с другите неща, забраната за секс действа дори по-строго, отколкото по време на целия Велик пост – Смята се за голям грях. Така че не забравяйте, дори и да не отивате за вечерната служба и шествие, не е необходимо да се събирате с приятели, все още не е времето на Нова година и Коледа. В 12 през нощта запалете свещ, или вземете от църквата, осветете козунаците и яйцата. Прекарайте вечер в медитация, преоценете ценностите си. Възможно е, точно в този момент, когато се отворите за истината, да разберете за себе си нещо, което ще промени коренно целия ви живот. Разбира се, за добро.   Обичайно се посещават приятели и близки и си разменяме великденски яйца и козунаци. Традиция е борбата с яйца, и на когото яйцето се окаже “бияч”, той ще има късмет, стабилна и щастлива година.  Между другото, осветени и оцветени яйца се държат непокътнати за цялата година, до следващия Великден. И според общоприетото вярване едно яйце, осветено и запазено от 3 до 12 години, има невероятна лечебна сила.   

Преди това, жените оцветяващи яйца в четвъртък, взимали водата от лучените обелки с които боядисвали яйцата. Смятало се, че ако се миете този бульон цялата Великденска седмица, лицето ви ще бъде гладко, червено и свежо. Разбира се, ако използвате изкуствени или закупени хранителни оцветители, тогава не трябва да правите това …  Обичайно на Великден се мисли за бъдещата реколта. За да бъде годината плодородна, червено яйце се слага в житни зърна, приготвени за сеитба. Малко вероятно е, да сте ангажирани в селското стопанство, но ако имате градина, или отглеждате някакви растения, поне ползвайте черупките от яйцата за подхранване на почвата..   Но най-важното нещо тази седмица е да бъдете щедри и милостиви.

Източник:БЛИЦ
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ