Решението на правителството да не участва в сделката за ЧЕЗ, реално е обрат, след като вече веднъж държавата поиска дял. Но това бе очакван обрат.


Това каза Галина Александрова, 3е-news, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Изявлението, че държавата ще влезе, не беше решение, а по-скоро реакция на създалото се обществено напрежение около сделката. Напрежение, което бе напълно излишно, но така или иначе се случи. Министър-председателят Борисов взе реактивно решение да обяви, че държавата ще влезе, за да успокои страстите", смята Александрова.

Според нея, разборът на ситуацията след това е показал, че подобно действие е абсолютно безсмислено, и от икономическа гледна точка, и от социална гледна точка, и от гледна точка на обществения интерес.

"Защитниците на позицията, че държавата трябва да участва в сделката робуват на разбирането, че държавата, чрез прякото си участие, е единственият гарант за доброто функциониране на дружеството. Това не е вярно и е достатъчно да си припомним каква беше ситуацията с електроснабдяването, когато дружествата бяха държавни. Нека припомним, че след като бяха купени тези дружества, в тях всяка година се инвестират десетки, ако не стотици милиони лева в рехабилитация на мрежата, в модернизация, в изграждане на клиентски центрове, в подобряване на услугата като цяло, нещо, което държавата не бе правила повече от 20 години ", каза още Александрова.

Тя допълни, че специално в ЧЕЗ наистина са вложени много средства и това повишава цената на дружеството. Затова не е странно, че сега цената е различна от тази при сделката по приватизиране на ЕРП-то.


"Не може да очакваме нов обрат, защото държавата ще плати едни пари, а няма да получава никакъв дивидент. Да, държавата ще има някакъв контрол, но дружеството излиза на пазара на електроенергия, а той до  пет години ще бъде напълно либерализиран. Т.е. и битовите потребители ще излязат там. А и в момента държавата има механизми за контрол и това са КЕВР, Комисията за защита на конкуренцията и самият пазар, който започва да функционира реално", каза Александрова.

Според нея, позицията на КЕВР е правилна, комисията не може да се намесва в частна сделка, първо защото няма законови основания и второ, няма право да проверява финансовото състояние на частни компании.

"Една такава намеса би била изтълкувана негативно от Европа в намеса на отношения на частни дружества, като експроприация на активи на частен външен инвеститор", поясни Александрова.

Тя бе категорична,  че въпросът колко голяма е компанията, която купува дружеството не е съществен, защото тази компания може да е от пет човека, но купува функционираща друга компания със съответните екипи и със съответния пазарен модел на поведение, традиции и финансови потоци.

"Тази компания, която купува ЧЕЗ, трябва да има добър мениджмънт, който да управлява всички тези дружества. Инерком заяви, че ще ползва мениджмънта на ЧЕЗ, който е много добър. Според мен не в това е проблемът. А колкото и да струва, то е преценено, когато една финансова организация финансира една такава сделка тя иска да види бизнес-план и да види паричните потоци".

Според Александрова, когато се възвръщат дадените средства, това става на базата на модел на възвращаемост, т.е. парите не се взимат от електроенергията, а от печалбата, която реализира дружеството.

"Това означава, че тази цена по никакъв начин няма да се отрази на клиентите на дружеството, тя няма да повиши техните сметки, каквито страхове бяха насаждани. Освен това, тази цена се регулира още от КЕВР. Това не е инвестиция, която КЕВР признава като основателна за дружеството. Инерком се е обосновал, че може да купи активите", каза Александрова.

Тя припомни, че до 9 месеца ще бъде платена сумата и ще бъде финализирана сделката. Засега Инерком са платили 5 милиона лева гаранция.

"За мен основния въпрос е не кой купува ЧЕЗ, защото такава сделка вече имаме при сделката, когато EON продаде активите на Енерго про. Видя се, че една много по-малка компания може да управлява много добре този тип активи. Енерго Про се представя чудесно на пазара, предполагам, че така ще бъде и с Инерком. За мен големият въпрос е защо големите инвеститори излизат от България, посочи журналистката.


Александрова посочи, че е спекулация твърдението, , че сделката ще се отрази на цената на тока.

"Според мен това е чисто политическа спекулация, отдавна цената на тока е дъвка за политиците и това е лошо, защото разваля средата за бизнес, не могат да се планират паричните потоци на компаниите и това е една от причините за оттегляне на инвеститори от енергетиката. Защо не може да се отрази на цената на тока? Ако държавата влезе в дружеството потребителите ще плащат, но не като потребители, а като данъкоплатци, защото държавата ще плати със средства от данъците на хората. Ако държавата не влезе фирмата плаща с кредити. След като получи тези кредити, тя възстановява тези кредити, а инвестицията не е от приходите , а от печалбата. Т.е. това, което получи като крайна печалба от него, тя си изплаща задълженията по кредита, но това не се отчита като инвестиция за самото дружество и не влиза в цената на електроенергията. Цената на електроенергията се одобрява от КЕВР на базата на възвращаемост на вложените средства, а те са инвестиции, които са позволени и то само за рехабилитация на мрежата, за подобряване на услугата, но в никакъв случай не са свързани с плащания на задължения", поясни Александрова.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни както финансовия аспект, така и правния и обществения интерес и това, което подчерта е, че трябва много добре да се определи границата на обществения интерес, която в момента е доста по-ниско, тъй като сделката все още не е реализирана. Общественият интерес по никакъв начин не се засяга от тази сделка, категорична бе Александрова.

Източник:www.bradva.bg 
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ