Руският президент Владимир Путин съобщи, че страната му е създала крилата ракета с ядрен двигател, която може да лети практически безкрайно.
Руски медии веднага коментираха, че това напълно променя стратегическия баланс в света и е новина от такъв мащаб, че дори засега е трудно да бъде осъзната.

Съобщението на Путин бе илюстрирано с анимация, на която се вижда как ракетата, изстреляна от Русия, преминава през Атлантическия океан, като заобикаля радарни системи за ранно предупреждение, минава на юг от Южна Америка и се отправя към целта си през Тихия океан.


Неведнъж сме говорили на западните страни, че ще предприемем мерки за неутрализиране на всички заплахи срещу страната ни и разгръщането на противоракетния щит. Но никой не искаше да разговаря с нас, никой не искаше да ни слуша. Послушайте ни сега, каза Путин сред бурни и продължителни аплодисменти в залата и ставане на всички присъстващи на крака.


Путин отдели най-голямата част от отчета си за развитието на страната на няколко нови стратегически и тактически оръжия. "Русия има такова оръжие", каза той и обясни, че това са разработки, които по обясними причини не може да демонстрира в оригинал. Всичко това не е от съветски времена, а от работата през последните години на хиляди и хиляди наши талантливи учени и специалисти, добави Путин. Те са истинските герои на нашето време."


Президентът няколко пъти повтори, че Русия не нарушава никакви международни договорености, никого не заплашва и няма да използва създаденото оръжие за агресия.


Но той също така заяви, че Западът трябва да осъзнае новата реалност, че показаното оръжие не е блъф и че с политиката на санкции е свършено. Разширяването на НАТО към руските граници и разполагането на военна инфраструктура и въоръжение са безсмислени и само пилеене на средства.

Путин показа още следните оръжия:

- нова тежка междуконтинентална балистична ракета "Сармат", която да замени "Сатана" (Воевода); с тегло 200 тона тя ще носи касетъчна бойна глава с повече елементи и ще има система за преодоляване на която и да е от съществуващите или планираните противоракетни системи; "Сармат" може да атакува както през Северния, така и през Южния полюс, т.е. няма ограничения в обсега на действие

- официално е потвърдено създаването и изпробването на безпилотни подводници с компактен ядрен двигател и ядрен експлозив, които следват релефа на морското дъно и атакуват с вертикално изкачване кораби на противника или след продължително плаване унищожават пристанището на крайморски град;

- хиперзвукови бойни ракети "Кинжал" с въздушно базиране, които от 1 декември преминават тестове в Южния въоръжен окръг; скоростта е 10 Мах, обсегът на действие - над 2000 км и "гарантирано преодоляване на противоракетна отбрана"; анимация показа как МиГ-31 пуска такава ракета и тя поразява боен кораб;
- междуконтинентална свръхзвукова ракета "Авангард", която вече се произвеждала серийно, но била толкова секретна, че дори не може да бъде показан външният ѝ вид; тя е без аналог в света; системата достига скорост 20 Мах, маневрира по време на полета "и се движи към целта като метеорит, като огнено кълбо", защото температурата на повърхността достига 1600-2000 градуса.

Източник: Дневник
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ