Съветски многофункционален военен камион. Производството му започва през 1958 г., и е стандартен камион на съветската армия до 1979 г., когато е заменен от Урал-375Д и ЗИЛ-131. Самият ЗИЛ-157 произлиза от по-стария ЗИС-151. Китай, с помощта на СССР, започва производството на директно копие на камиона, наречено Дзиефан СА-30. Производството в Съветския Съюз е прекратено през 1987 г. В България ЗИЛ-157 е познат с прозвището Джуган (не „Джоган“).

Произлиза от разговорен руски или грузински, където джуга означава желязо, и оттам познатото на всички, служили едно време в казармата – „Джуган“, тоест „Железен“. Идеята за камиона е заимствана от американските Студебейкъри през войната, като ЗиЛ151 е почти пълно тяхно копие, но ЗиЛ 157 е усъвършенстван вариант. Единични гуми отзад, избегнато е по този начин запълването на разстоянието между двойните гуми с кал, има самонапомпващо устройство, гумата може да се спадне до 0,5 техн. атмосфери и да се движи по сняг, кал, разорана земя.

Против превъртане на гумите и късане на вентила се използува метален обръч (клин), притиснат между разглобяемата джанта. Предното предаване се включва отделно, при нужда, има и понижаваща предавка (демултипликатор). При някои варианти зад предната броня има лебедка за самоизвличане, а при други, предимно свързочни машини – вместо лебедка може да е монтиран генератор.
Още спомени от Родната Казарма ТУК>>>

Снимка:ФБ-група "Спомени от родната казарма"
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ