Пабло Емилио Ескобар Гавирия е известен колумбийски наркобарон. Смятан е за един от най-безжалостните, амбициозни и могъщи дилъри в историята. Толкова забогатява от търговията с наркотици, че списание „Форбс“ го нарежда на 7-мо място в списъка на най-богатите хора за 1989 г.

Цитати и биография :

Докато съществува рай, мога да разчитам на него.

Никога няма да разбереш, какъв куршум ще те убие. Понеже на куршумите не пише имена.

Когато си мъртъв, вече не се боиш от нищо.

Смъртта не може да се измами, но можеш да се сдружиш с нея.

С всяка година е все по-сложно и по-сложно да предвидиш бъдещето.

Най-добрият способ да се разправите с враговете си е да престанете да ги забелязвате.

Няма нищо по-ценно от дадено обещание, и нищо по-срамно, от това да го нарушите.

Парите никога не биват чисти.

Всичко на света има цена, и най-важното е умението правилно да я определиш

Няма нищо по-страшно, от това да поставиш на влас човек с лични проблеми.

Всички империи са построени на кръв и огън.

САЩ – това са двеста милиона идиоти, ръководени от един милион специални агента.

Кралят може да бъде само един.

Даже боговете понякога грешат.

Не всички грешки могат да бъдат простени.

Този, които има какво да каже, винаги мълчи.

Всеки си има цена. Важното е да откриеш каква е тя.

Понякога се чувствам като Господ, когато наредя някой да бъде убит, той умира на същия ден.

Аз съм скромен човек, който контрабандира растения.

Мога да заменям нещата, но не мога да заменя жена си и децата си

Вижте 10 факта за състоянието на наркобоса:

1. В средата на 80-те години на миналия век картелът на Ескобар е реализирал приходи от 420 млн. долара за седмица, което представлява 22 млрд. долара годишно.

2. Ескобар попада в класацията на сп. Forbes, при това седем поредни години – от 1987 до 1993. През 1989 г. той е поставен на седма позиция сред най-богатите хора в света.

3. В края на 80-те години той вече контролира 80% от доставките на кокаин в световен мащаб. Още: 14 поразяващи факта за кокаина

4. Всеки ден Ескобар е внасял в САЩ по над 15 тона кокаин. Смята се, че голяма част от доставките са осъществявани през краибрежието на Флорида.

5. С други думи, четири на всеки пет американци са смъркали кокаин, доставен от „Ел Патрон“.

6. Фабриката на Ескобар е реализирала загуби от 2.1 млрд. долара месечно, но това е било без значение.

7. Картелът Меделин е харчел по 2 500 долара на месец за ластици, с които опаковали пачките с банкноти.

8. Докато бягал от властите, Ескобар запалил огън с банкноти на стойност 2 млн. долара, за да стопли дъщеря си.

9. Сред прякорите на Ескобар е и Робин Худ, тъй като той дарявал пари на бедните, строял жилища на бездомните, а също така зоопарк и над 70 футболни игрища.

10. През юни 1991 година Ескобар обявява, че е сключил сделка с правителството и влиза в затвора La Catedral, построен от самия него. Там наркобаронът е определял кой да го охранява и кой да работи. Затворът е може би един от най-луксозните в света, след като разполага с футболно игрище и барбекю. La Catedral се е намирал в близост до имението на семейството на Ескобар, като се смята, че той продължава да ръководи картела от затвора.

Ескобар е сред най-легендарните имена в кокаиновия бизнес и един от първите терористи, които светът познава.

Началото: амбиция за милион долара

Когато Пабло Ескобар бил малък, той и цялото семейство били прогонени от земите им. След като били принудени да се преместят от село в града, бъдещият кокаинов крал искал да учи, да се приобщи, да стане счетоводител, да опита да стане адвокат. Влязъл в университет, но тъй като нямал финансовата възможност да продължи, прекъснал. Зарекъл се обаче, че ако когато стане на 30 години, няма милион долара, ще се самоубие. Приятелите му се подигравали, но на 28 години той вече имал солидна сума в банката, надхвърляща желаната, разказва синът на наркобарона. Ескобар започнал с контрабанда на електродомакински уреди и алкохол, а после влязъл в бизнеса с кокаин.

Грешка: влизането в политиката

За кратко той дори е член на Конгреса в родната Колумбия, докато неговият картел „Меделин“ контролира 80% от световния трафик на наркотици.

Синът му смята, че моментът на влизането в политиката от страна на баща му е бил този, в който тръгва надолу. „Пожелал е да влезе в една много по-голяма мафия от тази, която той управлява. И въпреки че е бил capo di tutti capi (от италиански – бос на босовете) в тази мафия, в другата, по-голямата не го приели. Няма чак толкова добри хора в тази политика. Неотдавна половината, даже повече от половината от членовете на Конгреса попаднаха в затвора заради връзки с наркотрафика и парамилитаризма“, каза Кристиян Марокин. Той допълва, че баща му никога не е изоставял наркотрафика и е мислел, че ще може да движи и двете неща.

Баснословни богатства

През 1987 година името на Ескобар се появява за първи път в класацията за най-богатите хора в света на „Форбс“. Тогава той вече е в конфликт с правителството на Колумбия, която е изправена пред кървава гражданска война в името на една цел – екстрадицията на наркотрафиканти в Щатите.

За богатствата на Ескобар се носят легенди. Смята се, че в пика на могъществото си е генерирал около 420 млн. долара седмично или около 22 млрд. долара годишно, което го превръща в най-богатия наркобарон и един от най-богатите хора изобщо. Синът му казва, че през един уикенд е могъл да направи продажби за 70 млн. долара, но не и всеки ден. Всеки месец картелът харчел по 2500 долара само за ластиците, с които опаковали пачките, а около 10% от банкнотите мухлясвали или били изяждани от плъхове, твърди братът на кокаиновия крал.

„По-добре гроб в Колумбия, отколкото килия в САЩ“

Тази сентенция е на Ескобар и той не се спирал пред нищо, за да не бъде прокаран законът за пращането на накотрафиканти в Щатите. Стотици атентати с коли-бомби и десетки хиляди жертви на наркотерора – полицаи и цивилни – са само част от бруталната битка между правителството и Ескобар.

„Войната струва много пари, войната срещу една държава струва страшно много. Никой не убива и не върши тероризъм без пари. Корупцията, която му беше позволила да стигне толкова далеч, струва още повече пари. Само че винаги се говори за актовете на насилие на Пабло Ескобар, но не и за корумпираните люде, направили възможни тези актове. Аз не съм негов адвокат, нито искам да го оневиня, просто мисля, че всички носим вина за насилието, което преживяваме“, казва синът на наркобарона.

Ескобар признал на невръстния си син, че професията му е бандит


„Когато бях на 7 години, баща ми каза, че професията му е бандит. Той никога не е крил от мен какво върши. Не искаше да раста с невярна представа за баща си. Бях твърде малък, за да разбера казаното от него“, връща се в спомените си Хуан Пабло.

„Баща ми беше прям човек, нямаше задръжки да ми каже, докато гледахме новините заедно, че той е наредил някой да бъде убит или да бъде извърше атентат. той искаше да съм наясно от какво семейство съм и какви можеше да са последствията от това“, казва той. Синът признава, че в разказите на баща му имало много ужасяващи неща, но най-страшното било за атентат в самолет, взривен в полет с повече от 100 души на борда. „Това трудно може да се забрави“, признава години по-късно Ескобар-младши. Но е категоричен, че няма упреци към наркобарона като баща, а като бандит: „Баща ми никога не ме е бил, никога не ми е казвал лоша дума, винаги ни възпитаваше с много обич“.

Хуан Пабло бил на 8 години, когато баща му обяснил всичко за наркотиците. Казвал му, че е смел онзи, който не опитва дрогата. Водил го и на разходка в лабораториите, където произвеждал кокаина.

Кокаиновият крал постига невъзможното – бандит сам строи затвора си

Ескобар постига целта си и през 1991 година Конституцията на Колумбия е променена в полза на наркобароните. Той се предава на властите и сключва споразумение, според което ще прекара известно време в затвор, избран лично от него. Това е семеен имот, недалеч от Меделин, който кокаиновият крал нарича „Катедралата“. Лепнали му табелата „затвор“, пуснали журналистите, за да видят, че няма нищо луксозно и след това я превърнали в „петзвезден хотел“, разказа Хуан Пабло. Там Ескобар е посещаван от политици. „Зад решетките“ обаче мощта на Ескобар не отслабва. Напротив, по думите му сина му хората разбират, че той е направил невъзможното: „бандит, който сам е построил затвора си“. През годината, в която той е бил „Катедралата“, Колумбия отдъхва: насилието намалява значително, тероризмът – почти изчезва.

Колумбийски прочит на притчата за Каин и Авел

Кокаиновият крал на света умира в края на 1993 година след безпрецедентно преследване, в което са включени армия, полиция и агенцията за борба с наркотиците на Щатите. Малко преди това той се чува със сина си. Хуан Пабло лансира друга версия за случилото се, различна от официалната – че чичо му е предал баща му, а Пабло Ескобар се е самоубил.

Казва, че в деня, когато открили Ескобар, той сам е позволил това да се случи, защото в противен случай властите са щели да убият децата му, ползвани за примамка: „Той през живота си не беше използвал телефон на онзи ден го използва над пет пъти, за да го намерят и преди да го заловят, той се самоуби“.

„Всички искат да се герои в историята за ликвидирането на Пабло Ескобар. Всъщност го ликвидираха неговите приятели и фамилията му. След това те са им позволили да се снимат с трупа му като военен трофей“, твърди още Ескобар-младши.

Синът разказва, че баща му не е очаквал предателството да дойде от семейството.Ескобар-младши открил, че по-големият брат на баща му е бил информатор на агенцията за борба с наркотиците на САЩ. „В сравнение с него историята за Каин и Авел е детска приказка за лека нощ“, казва синът на кокаиновия крал и допълва, че другите, предали Ескобар, са собствената му майка и другите му братя.

Ескобар казвал пред сина си, че ако бъде обкръжен, ще се самоубие и му показвал с пистолета къде ще се гръмне, за да сложи край на живота си. Там била и раната от смъртоносния куршум – дясното ухо.

Кристиян Марокин има много писма от баща си, адресирани до него, сестра му и други роднини. В тях Ескобар говори за любовта към децата си и семейството, а също така разкрива неща, в които са замесени както той, така и властите. Много от тях Ескобар-младши е използвал в книгата си като доказателства за историята на баща си.

Източник:magnifisonz.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ