Най голямата злуопотереба с информация бе че българския народ е ял радиационни марули и марширувал на първомайска манифестация сред ядрен дъжд. Нито едно от твърденията не е вярно. Радиационното облъчване в България измерено от гайгерови броячи от български експерти и експерти на Магате международната агенция по атомна енергия и ФАО организацията по прехрана и земеделие при ООН е доказано че е по ниско и от нормалното.

Храните които се произвеждаха и предлагаха на пазара бяха под ръководството на министъра на земеделието и горите Алекси Иванов който още с получаване от СССР на информацията за аварията нарежда проверка която сам ръководи и осъществява заедно с Директора на Държавния ветеринарно санитарен контрол ст.нс Никола Белев главен ветеринарно санитарен инспектор на НРБ в следващите две седмици на всички храни независимо от характера им в това число на пресните плодове и зеленчуци като за тези за които има съмнение( не конкретно за радиация а просто нитрати и несвежи радиационни дози не са открити ) са конфискувани веднага. Никакъв внос на специална храна от Австралия нямаше за висшите партийни и държавно ръководство на НР. България. Такава храна ако се налагаше можеше да се внесе само от министъра на земеделието и горите но министър Алекси Иванов не внесе храна от никъде а както ние така и семействата на останалите ръководители ядяхме храна както всички.

По късно през юли 1986 ,май 1987 и октомври 1988 г. се проведоха няколко заседания на комитета оо чернобилската авария към СИВ в Москва където се проведе изслушване на министрите на земеделието на социалистическите страни и шефовете на ветеринарно санитарните служби на страните. При всички заседания бе установено че радиационното облъчване е с най ниски стойности в България. Това бе доказано с Доклад на Международната агенция за атомна енергия през април 1988 г след изследвания от експерти на агенцията и на 24 та сесия на Конфернцията на ФАО в Рим 7-26 ноември 1987 и на 16 регионална конференция на ФАО за Еврооейския континент 23-26 август 1988 в гр. Краков Полша.

Независимо от това след 1989 г започна полотическа разправа с бившите ръковидители. На мушка са взети бившия министър на земеделието и горите от март 1986 до началото на 1989 в това число и по време на Чернобил , бивш вицепремиер и бивш секретар на ПП на БЗНС декември 1976- декември 1989 Алекси Иванов , бившия вицепремиер пак оо същото време Григор Стоичков , бившия министър на народното здраве и соцуалните грижи Радой Попиванов и заместник министъра му проф Любомир Шиндаров. Основните обвинеия бяха за ядените радиационни марули и внесена храна от Аватралия за висшите другари но това се оказа лъжа. Не мина и номера с 1 май и манифестацията.

Тъй като започна съдебно политическа разправа с Алекси Иванов с обвиненията срещу него по други такива дела като номер 3 за дадените безвъзмездни помощи за Третия свят и делото за безвъзмездните помощи на ПП на БЗНС и уж незаконното му финансиране от държавата както и дело номер 4 за икономическата криза то не успяха да скълъпят обвинение срещу Алекси Иванов за Чернобил защото глав прокурора Татарчев искаше да го удари с другите три дела но обвиниха Григор Стоичков и го държаха 2 г в затвора както и Любомир Шиндаров. Въпреки това в пресата коментарите все продължиха да лъжат как в селското стопанство най вече не били взети мерки и народа ял ядрени марули все по вина на Алекси Иванов и висшето ръководство яло храни внесени от Австралия от министър Алекси Иванов.
Източник:
Коментар на Алекси Иванов в Фейсбук публикуван без редакторска намеса
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ