Във времената на социализма детето на 7-8 години ставаше чавдарче, а чавдарчето беше добро дете. Носеше синя връзка и от него се очакваше да се превърне в примерно пионерче.

Чавдарските чети в Народна република България са бивши детски организации, в които членуват децата от І до ІІІ клас в началния училищен курс (на възраст от 6 до 10 години), в Народна република България.

Участниците в чавдарските чети се наричат „чавдарчета“ (ед. ч. – „чавдарче“). Дейността на чавдарските чети се ръководи от класните ръководители на децата, ДПО „Септемврийче“ и структурите за работа с деца на градските комитети на БКП по места. Основната цел на организацията е възпитание на децата в дух на патриотизъм и вярност към идеалите на комунизма, БКП и СССР.







От ІV до VІІІ клас децата членуват в Димитровска пионерска организация „Септемврийче“ - пионерската организация на НРБ, а средношколците, войниците, студентите, младите работници и служители – в ДКМС (Комсомола).
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ