Руски боен изтребител Су-27 прихвана американски разузнавателен самолет „Локхийд“ EP-3, летящ над Черно море, съобщи РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на руското министерство на отбраната.

От Москва посочиха, че руският изтребител е „спазил всички стандарти за безопасност“ и е прихванал американския самолет, летящ към руската граница. Инцидентът е станал на 29 януари при патрулиране на въздушното пространство над неутралните води на Черно море,пише fakti.bg

След маневрата на руския боен изтребител американският разузнавателен самолет е променил посоката си и се е отдалечил. Държавният департамент на Съединените американски щати нарече „опасно“ прихващането и посочи, че руската машина е преминала на изключително близко разстояние от EP-3.

Говорителката на външното министерство Хедър Науърт обвини руските въоръжени сили в пренебрегването на международните норми и явно нарушение на споразумението за „предотвратяване на инциденти от 1972 година“, съобщи ТАСС.

Вашингтон призова Москва да спре действията, които представляват риск за екипажите на американската бойна авиация. Това не е първият подобен инцидент между Русия и САЩ. Напрежението между двете страни достигна нива, невиждани от края на Студената война. Диалогът на практика бе замразен след анексирането на Крим и действията на Русия в Източна Украйна.

Източник:fakti.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ