След три прекарани удара, на 21 януари 1924 г. основателят на Съветския съюз и обичан комунистически другар Ленин, изпада в кома и умира още същия ден. Въпреки спекулациите, че е отровен, официалната причина за смъртта му е нелечимо заболяване на кръвоносните съдове. На 23 януари опечалените от Комунистическата партия, търговските съюзи и съветски граждани посещават дома на Горки, за да инспектират тялото, което е изнесено в червен ковчег, предвождан от болшевиките. С влак е отнесено до Дома на съюза и през следващите три дни около 1 милион хора минават покрай ковчега, за да се сбогуват с водача си. Редят се часове наред във вледеняващия студ, за да го изпратят в последния му път.

Взето е решение тялото на Ленин да бъде балсамирано и положено във временен мавзолей, който по-късно през 1933 г. е заместен с постоянен гранитен. Саркофагът, в който е положено тялото, е заменен веднъж през 1940 г. и отново през 1970 г. Между 1941 и 1945 г. тленните останки са преместени в Москва, за да бъдат опазени по време на Втората световна война. Към днешна дата прекрасната (да!!!) мумия на Ленин може да бъде видяна в Мавзолея на Ленин, разположен на всеизвестния Червен площад.

И тук идва един много важен въпрос. Как е възможно 93 години след смъртта на Владимир Илич Ленин, предводителя на великата Болшевишка революция, белязала неизличимо руската история и чийто отзвук преоформя целия тогавашен свят, да изглежда толкова добре и сякаш… жива? Като Спящата красавица, която чака своя принц да я събуди с целувка от дългия си сън? Трябва да ви разочароваме – Ленин не е жив, нито спи, чакайки Сталин или някой друг съпартиец да се наведе и с нежна милувка уста в уста да го пробуди за нови политически победи и висини. Той просто се балсамира отново и отново всяка година. Да, всяка година, през последните 93 години. 

Съвременните техники за балсамиране се различават в различните държави, но обикновено включват смес от формалдехид и алкохол или вода. Телата, консервирани по този начин, могат да бъдат запазени в отлично състояние за период от около 10 години.

Но това не се отнася за тленните останки на Ленин, които определено изглеждат изключително добре, имайки предвид на колко години са: 147. Може би дори по-добре от момента на смъртта му… Благодарение на невероятните усилия на Центъра за научни изследвания и преподавателски методи в биохимическите технологии в Москва (или просто "Лабораторията на Ленин") тялото на основателя на Съветския съюз запазва "живия" си вид, мекотата на допира и подвижността на крайниците дори почти век след смъртта му. Ако не друго, то видът на тялото се е подобрил с годините.
ВИДЕО:

Предизвикателството тялото на бившия комунистически лидер да бъде запазено за вековете, е прието от анатома Владимир Воробиев и биохимика Борис Збарски, които след два месеца политически дебати получават разрешение да извършат своите експерименти. Те започват работа през март 1924 г. Добрата новина е, че зимите в Русия обикновено са студени и дълги, и Ленин, чийто мозък и органи са извадени още по време на аутопсията два месеца по-рано, не се разлага прекалено през следващите две седмици.

"Никой не беше сигурен дали експериментът ще пожъне успех и, ако ли да, колко време тялото ще може да се излага на показ," пише Алексей Юрчак, професор по социална антропология в американския колеж Бъркли. "Планът бе да се опитаме да го запазим за възможно по-дълъг период от време."

Е, руската рулетка постига невероятен успех. Посредством т. нар. от Юрчак "динамичен метод за консервиране", Ленин се балсамира отново и отново всяка година. Тялото му се потапя в разтвор на консервиращи и антимикробни вещества, включително глицерол, формалдехид, водороден пероксид и оцетна киселина. Всяка от тези сесии може да продължи седмици. Когато тялото се изнесе за годишната си публична изява, то се покрива с гумен костюм, който запазва тънък слой от балсамиращата течност върху кожата му. Върху него се облича нормален перфектно изгладен мъжки костюм.

С появата на новите предизвикателства и развитието на технологиите, руските учени са създали "заместващи оригиналните органични материали изкуствени тъкани и редовно ваят формите и кожата на Ленин". Миглите на лидера отдавна са заменени с фалшиви, а парчета изкуствена кожа покриват голяма част от тялото му. Днес останките на Ленин могат да се възприемат по-скоро като скулптура, отколкото като нещо друго, или като хибрид от естествени и изкуствени тъкани. Подобно на всяко произведение на изкуството, поддръжката на Ленин има за цел да запази естетичния му външен вид. Изключителни са познанията и технологиите, постигнати в процеса на завоюване на тази "възвишена" за руския народ идеологична цел.

Величка Мартинова framar.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ