На 17-ти януари 1605 година е излязло за пръв път първото издание на „Дон Кихот“, което и до днес е любимо четиво на малки и големи. Рицарският роман, който пародира тогавашната литература не само оставя отпечатък не само литературен отпечатък, но и белег в сърцата на много от читателите.

Днес Ви предлагаме да прочетете 10 от най-великите цитати от „Дон Кихот“, които звучат актуално и до днес

1"Да мислим, че всичко в този живот ще остане неизменно, в същото състояние, е най-голяма заблуда."

2"Не наричай нищо "свое", освен душата си..."

3"Свободата е най-висшето благо!"

4"Няма нищо по-нищожно от доминацията на голямото самочувствие."

5"Мъката не е създадена за чудовищата, а за хората. Но когато хората я чувстват прекалено дълго, се превръщат в чудовища."

6"Ако избереш пътя на добродетелта и се стремиш да вършиш само добродетелни неща, няма защо да завиждаш на тези, чиито прадеди са били  князе и сеньори, защото кръвта се наследява, а добродетелта се придобива и си струва сама по себе си много повече от кръвта."

7"По-добре приеми истината, каквато и да е тя, отколкото да очакваш нещо друго, но лъжа."

8"Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага, с които небесата даряват хората. С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето. За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека. Казвам ти го, Санчо, защото ти видя пиршествата и изобилието, на които се радвахме в замъка, който преди малко напуснахме. Е добре, сред онези вкусни ястия и ледени напитки на мене ми се струваше, че се измъчвам от глад, защото не им се наслаждавах свободно, както бих им се наслаждавал, ако те бяха мои. Задълженията да се отплатиш за направените ти благодеяния и милости са вериги, които пречат на духа да бъде свободен."

9"Да мислим, чи всичко в този живот ще остане неизменно, в същото състояние, е най-голяма заблуда."

10"В природата на жената е да не обича когато е обичана, както и да обича когато не е."
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ