Сега ще ви разкажа за една измама, която може да се случи на всеки, понеже всеки става поне за малко прост и наивен през живота си.
Старите хора го наричат доверие. И затова най-много страдат и биват измамени.
Представете си, че подписвате фиктивен договор, по който с някаква цел, например за да послужи пред трети лица, сте обявили, че продавате имота си и удостоверявате, че купувачът ви е платил капаро от 10 000 долара. Обаче номерът за пред третото лице(банката) не минава и тя не отпуска кредит на купувача.
Продавачът решава да реализира своя имот на пазара чрез обява и купувачът започва да си иска платените уж пари, тъй като няма сделка, понеже продавачът не е изпълнил задължението си да го продаде на него. Формално излиза така. Да, осъждат се едни други, обаче ситуацията е такава, че вие няма какво да вземете по изпълнителния си лист от длъжника.

Той обаче, понеже е велик бизнесмен от ранга на дребен местен измамник се е забъркал в разни каши и има дълг към други хора, бандити, и за да се отърве от това прехвърля вземането си, което никога не е давал, спрямо вас на друг, и той има какво да вземе от вас – единственото ви жилище. И всичко това минава през дълги съдебни саги, вие се разболявате от притеснения, по една или друга причина не ви провървява по делата и се оказвате без жилище.
Разбира се в тази история има много замесени величия от Варна, които без особена свян са си набъркали лапите в кацата с лайна, за да изкарат малко пари, и при които си умирате да ходите и да си давате парите, т.е. храните мафията и сте същите като онези, които хвърлят пачки през балкона на алоджиите. Но както и да е, без значение е, българинът си пада по далаверата.
Все пак исках да ви дам два съвета, ако утре попаднете в такава ситуация.
Преди да правите каквото и да е в такъв случай на предварителен договор, първо го прекратете с анекс/споразумение или поканете чрез нотариус фиктивния купувач да изпълни договора в уговорения срок, след което прекратете едностранно договора. Или пък уговаряйте капаро под 5000 лева. Защото така можете да водите свидетели в съда и да докажете каква е истината. Ако е над 5000 лева, забравете. ГПК казва, че ако другият възрази свидетели не се допускат в общия случай.
Ако все пак подпишете такъв договор, разменете си писмо, че сделката е фиктивна и няма плащане по нея.
Един добър адвокатски съвет би ви спестил доста главоболия за цял живот.
Източник: Петър Николов / dunavmost.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ