Бум на наети чужденци на работа се очертава този сезон, признават хотелиери и хора на бизнес,пише бургаският вестник "Фактор".



Заради недостиг на български кандидати, на повечето места в курортите ни ще работят молдовци, украинци и македонци. Повечето идват по Програма за студентска заетост. А контролът е толкова затегнат, че работодателите няма как да прескачат закона. И ако хората от бизнеса спазват и най-малката буква от закона, то не е така с вносната работна ръка, алармираха хотелиери.

„Факт е, че внасяме работна ръка и това се превръща в тенденция. Факт, че българите, които искат да работят не са достатъчно. Налага се да си попълваме липсите с чужденци. Но изискванията към нас като работодатели са изключително много. Не че няма да изпълним всичко това, но самият факт, че наетите лица не спазват нашите условия, е меко казано дразнещо”, сподели Недялко Проданов, управител на хотел в Слънчев бряг.

Той разкри как чужденците, които са наети в хотела, през по-голямата част от времето са или на басейна, или допиват в някое от заведенията в курорта.

„Понякога се налага като пъдари да ги търсим. И това ни създава големи неудобства. Но ако ги изгоним от работа, ни се налага да плащаме солени неустойки”, казва още Проданов.

Той разказа как чужденците се отдават на летни удоволствия и по-малко на работа.

Трудовата заетост на граждани на трети държави на територията на Република България се извършва след предоставяне на разрешение за достъп до пазара на труда от Агенцията по заетостта. Това е регламентирано със  Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, влязъл в сила от месец май, миналата година.

„Агенцията по заетостта и Дирекция „Миграция”, са органите, които издават документи за право на пребиваване, а ние контролираме само местата, където има наети чужденци за работа”, каза директорът на дирекция „Инспекция по труда” Павлин Васков.

„Нещата са максимално изчистени. Един чужденец може вече съвсем законно да започне работа, след като се мине през определени разрешителни и регистрационен режим. На нас ни изпращат информация, когато чужденецът  вече постъпва на работа, ние контролираме това, дали той има надлежното разрешение да работи. Работодателите виждат като резерв наемането на чужденци, оказва се, че такава е тяхната нагласа. Вече започнахме проверки в курортите”, допълва още Васков.

Източник:burgasdream
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

2 коментара:

  1. ПРОГОНИХА НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ В ЧУЖБИНА С МИЖАВИТЕ СИ ЗАПЛАТИ, СЕГА ЩЕ ВНАСЯТ РАБОТНА РЪКА ОТ ВЪН. МИНАЛАТА ГОДИНА РАБОТИХ НА К.К АЛБЕНА БЕШЕ ПЪЛНО С УКРАИНЦИ НА ТЯХ ИМ ПЛАЩАХА ПО 600 ЕВРО, А НА БЪЛГАРИТЕ 600ЛВ ЕДНИТЕ И ДРУГИТЕ БАРМАНИ! НА НАС И В ЧУЖБИНА И ТУК НИ ПЛАЩАТ ПО-МАЛКО И ТАМ И ТУК СМЕ ГАЗ АРБАЙТЕРИ. ЕДИН БЪЛГАРИН РАБОТИ ЗА ТРИМА ПОНЕ ТРИ ПРОФЕСИИ ГО КАРАТ ДА ВЪРШИ, НАЗНАЧЕН НА ЕДНА, НА ЕДНА ЗАПЛАТА ПРИ ТОВА МИЖАВА, А НА ЧУЖДЕНЦИТЕ...
    ТАКА ЩЕ Е ЗАЩОТО СМЕ ОВЦЕ И СИНДИКАТИ КАТО СИНДИКАТИ НЯМАМЕ ЗА ТОВА ЩЕ НИ ЕКСПЛОАТИРАТ КАТО РОБИ И ЩЕ НИ РИТАТ В ЛИЦЕТО КАТО БЕСНИ И КРАСТАВИ КУЧЕТА!!!
    НИКАКВИ ЧУЖДЕНЦИ ТУК ДА ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ И НАШИТЕ ДА СЕ ЗАВРЪЩАТ!!!

    ОтговорИзтриване

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ