Група от няколко чеченци е забелязана да се разхожда от няколко дни около централата на Виваком на бул. „Цариградско шосе” 115 И. Чеченците били засечени и от охраната на близкия МОЛ, където ходели от време на време да пият кафе и безалкохолни напитки.


Движели се на двойки и никога не оставяли сам някой от другарите си. Това съобщиха за Фрог нюз източници от службите. Според тях през последите месеци е забелязано развиджване сред чеченците в България, включително и появата на нови лица. Откъде са пристигнали те и с какви намерения, това никой не знаел. В районите около Бургас, Варна, Слънчев бряг, Златни пясъци и др. те отдавна въртели бизнес. Нерядко той се състоял в рекет и шантаж, но много трудно се доказвал, защото съответните съмнителни лица имали формално фирми у нас и не нарушавали закона.Появилите се на „Цариградско шосе” мъже били около 25 до 35-годишни. Спецченгета коментираха, че е възможно да са изпратени от руски поръчители, свързани със сделката по придобиване на голям мобилен оператор от заможен български бизнесмен.  Дали обаче чеченците охранявали тях или имали други задачи, не било ясно.


Близо 500 чеченци са се влели в редиците на „Ислямска държава” през последните години. 200 от тях били убити в боеве в Сирия и Ирак. Други 50 се разкаяли и се върнали в Грозни. Близо 200 са в неизвестност. Предполага се, че някои от тях може да са намерили подслон в България. Тук чеченците действат от 25 години и са създали структури в бизнеса, но и в престъпния свят.


В обвинителния акт по делото „Октопод” фигурират твърдения на споцпрокуратурата че чеченци са рекетирали и събирали пари от длъжници от името на Алексей Петров. В-к „24 часа” пише: „В Малкия октопод имало звено, което прибира лоши кредити и дългове чрез захлахи и изнудване. За целта били използвани и услугите на петима чеченци, руски граждани, които от време на време попадали в полезрението на службите по разработки за изнудвания и поръчкови покушения. Но само толкова, не се стигало до обвинения. Двама от Октопода обикаляли с чеченците из цяла България, за да събират пари. В един от разделите на обвинителния акт обаче са описани връзките на Октопода с висши прокурори, както и разследвания, които по една или друга причина не са видели бял свят или са водени в една посока”.



Според руските служби чеченците в България се занимават предимно с разпространение на фалшиви пари, рекет и изнудване на фирми и хора от петролния бинес, банковия сектор, строителството и придобиване на фирми. Тази констатация се потвърждава и от анализ на бившия шеф на антитеристичната група „Алфа” Сергей Гончаров.


Неотдавна офицери от руските тайни служби обявиха стачка и отказаха да ходят на работа в знак на протест заради освободени от прокуратурата чеченци. Въпросните задържани били наблюдавани и следени дълго време от служители под прикритие и уличени в незаконни действия. Спецченгетата заявили официално, че с този акт прокуратурата ги е превърнала в мишени, а също и техните семейства. Според тях някои от арестантите веднага били командировани по задачи в чужбина, щом се оказали на свобода./frognews.bg

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ