България е с най-голяма престъпност, насилие и вандализъм в Европа, показва проучване на Евростат сред жителите на държавите-членки. 23,6 на сто от попитаните у нас граждани съобщават, че са свидетели на престъпления. Веднага след нас в негативната класация са страни като Холандия и Германия.

На другия полюс са Хърватия, Полша, Словакия. В тях под 7 на сто от населението отговаря, че престъпността, насилието и вандализмът са проблем.


Днес властта у нас обяви нови стратегия срещу битовата престъпност от догодина крадците на дребно, например, да полагат обществено полезен труд.


70-годишната Ивана Деянова живее сама в монтанското село Липен. Децата й са в чужбина, а домът й е обиран два пъти. След последната кражба в къщата й има камери, показа репортаж на bTV.

Държавата обаче си отчете частичен успех с посегателствата заради мобилните полицейски екипи, които обикалят селата и назначените в провинцията над 1500 служители.

"На местно ниво трябва да намерим по-добра форма, която да действа и да защитава нашите служители, които работят по противодействие на престъпността", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Законодателни промени пък ще задължават обирджиите да работят.

"Тъй като една малка част от контингента се водят социално слаби, те никога не заплащат тези наложени им глоби", обясни военният министър Красимир Каракачанов.

В Липен разчитат не само на глоби, а и на присъди, тъй като крадецът е заловен. Макар и с един крадец по-малко, Ивана и сега не е спокойна, и се надява никога повече да не влизат в дома й.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ