Много се знае за бруталността на руската, италианската или пък българската мафия. Но една от най-безмилостните престъпни организации е тази на китайските триади, която от векове разпростира пипалата си в цял свят.


Мистичните триади

Китайската мафия се слави със своята безкомпромисност и хладнокръвие. Бруталността е другият й отличителен белег. Китайските триади не знаят що е то прошка за допусната грешка или извършено предателство. Всичко се наказва. Но кога се създава китайският престъпен картел? Корените му могат да се търсят доста назад във времето.

Историята на „синдиката“

Мао Цзе Дун се опълчва срещу властта на триадите
Мао Цзе Дун се опълчва срещу властта на триадитеКитайската мафия се смята за наследник на създадените през 17 век от монаси-воини в Южен Китай влиятелни тайни организации, наречени триади. Те имали за цел да свалят Манджурската династия и да възстановят властта на владетелите Минг. Предполага се, че по-късно тези организации били приели формата на взаимоспомагателни дружества-синдикати и на политически организации със строго определена йерархична структура и различни наименования на всеки техен пласт или клан.

Смята се също така, че след създаването през 1911 г. на Китайската република, с което триадите фактически били изпълнили част от мисията си, те били преструктурирани за изпълнение на нови задачи. Така например триадите помагали при потушаването на бунта на комунистите през 20-те години на миналия век. Ето защо през 50-те години Мао Цзе Дун започва систематично да издирва и екзекутира членове на триадите.

Възходът на триадите до добре организиран международен престъпен картел започва през 18 век. Тогава британските колонизатори използват мрежата на организацията за разпространение на дрога в страната, доставяна от индийските територии на кралството. Макар още тогава опиумът да е бил забранен в Китай, наркотичните вещества били търсена стока. Европейски кораби започнали да пренасят опиати, които били разменяни срещу сребро. Така британците не само дали начален тласък на организираната престъпна дейност в Китай, но и името й – думата „триада“ идва от английското наименование на триъгълния символ, използван от бандите като отличителен белег. Именно търговията с дрога превръща триадите в силен престъпен картел с огромно богатство. И така духът от бутилката е пуснат на свобода.

Бруталност и мистика

В основата на йерархията и ритуалите на триадите са залегнали мистиката и китайската нумерология. Всички длъжности в картела се означават с цифри. Позициите на по-високите етажи се обозначават с трицифрено число, започващо с 4. Четворката идва от китайската митология, според която светът е обкръжен от четири морета. Така например на върха на организацията стои лидер, чието обозначение е 489. Той е известен още като “Лун Тао” (Глава на Дракона) или “Тай Луо” (Голям Брат). Под него има трима посредници – един заместник, един пазител и един церемониален майстор, които получават цифрата 483. Те са паметта на групировката.

Под тях в йерархията са бойните единици “Хун Кван” или оперативно действащите групи на триадите. Следват онези, осъществяващи връзката с другите престъпни общества, експертите по административните и финансови въпроси и най-обикновените „войници“, т.нар. “Сей Коу Дзай”. Те нямат ранг и се обозначават с кода “49”. Не всеки член на триадите се занимава с престъпна дейност. Смята се, че само една десета от членовете на организацията е активна. Останалите членове се ползват със закрилата на организацията.

Храмът, където са погребани 13 от общо 16 владетели Минг Храмът, където са погребани 13 от общо 16 владетели МингМинг на власт!

Мистиката около триадите се дължи и на поддържането на старите традиции, които често са зловещи – като ритуала по приемането на нови членове. Присъстващите е трябвало да пият кръвта на новобранците, примесена с вино. В модерните времена на болести като СПИН, триадите се виждат принудени да променят ритуала. Сега всеки пие вино, примесено със собствената му кръв.

След като китайската комунистическа партия завзема властта, триадите са изтласкани в краищата на държавата. Много от криминалните организации се устройват в Хонгконг, който по това време е бил още британска колония. Днес китйските триади оперират основно в страните от тихоокеанския регион, но все по-често са активни в САЩ и Европа. За тях е характерно, че винаги са опозиция на правителството. И в този смисъл се смятат и за политическа сила. От общо 36 клетви, които всеки новоприет член на Триадата трябва да положи, една е за възстановяването на властта на владетелите Минг.

Източник : Мagnifisonz.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ