На снимката от септември 1944 г. Тодор Живков поздравява партизани от отряда „Чавдар“. Негови недоброжелатели обаче твърдят, че именно в този момент той се запознава с тях

Дълги години в нашето общество битуваше твърдението, че Тодор Живков е участвал активно в преврата (или революцията) на 9-ти септември 1944 г. През годините по този повод периодично се появяваха нови „доказателства“ в потвърждение на тази хипотеза, които понякога изумяваха дори най-близките на Тато, а може би дори и самият него.

За да отхвърлим спекулациите за неговото местонахождение в навечерието на тази знакова дата в най-новата ни история решихме да ви запознаем с онези твърдения, които никой не оспорва.
Александър Везенков се сочи като един от най-добрите съвременни специалисти по темата. Позовавайки се на редица спомени в изследването си за Деветосептемврийския преврат, той твърди, че Тодор Живков пристига в София едва след обяд на 9-ти септември. На същото мнение е и най-младият партизанин от отряда на Славчо Трънски – Кръстю Джерманов. В интервю за в. „168 часа“ той иронично подметва, че не знае що за партизанин е бил Тодор Живков,„но знам какво се говореше за работата, която е свършил на самия 9-ти септември 1944 година – успал се и не могъл да стане чак до обяд. Трябвало е да участва в щурмуването на важно министерство…„ твърди Джерманов.

Неотдавна в историческите среди бе тиражирана информацията, че на 9-ти септември Живков е бил в самоковското село Говедарци. Тази, признаваме, малко съмнителна теза, бе припомнена наскоро и от проф. Драгомир Драганов, който въпреки своите леви политически убеждения (а може би и именно заради тях), не може да бъде обвиняван в спекулации.
Така или иначе е безспорно, че Живков не е участвал пряко в завземането на властта нито в София, нито някъде в провинцията.

Но тиражираните преди години твърдения за неговите „подвизи“ още веднъж показват мащаба на заблудите, в които повече от 45 години живя нашият народ.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ