В социалните мрежи се появи снимка на последствията от обстрела на руските военни по украинския артилерийски катер "Бердянск", съобщава агенция УНИАН, цитирана от "Фокус".

"Повредите на МБАК "Бердянск". В наше време бронята явно не спасява...", пише над снимката, публикувана от ръководителя на Украинския военен център Тарас Чмут.


Украинският военен журналист полковник Владислав Волошин също качи снимката на пробойната.



"Стреляли са на поражение по личния състав, директно по кабината, а не по двигателите", написа той във "Фейсбук".

УНИАН припомня, че на 25 ноември сутринта Русия блокира Керченския пролив за украинския буксир "Яни Капу" и два военни катера "Бердянск и "Никопол", които са осъществявали планов преход от Одеса към Мариупол.

От командването на украинските Военноморски сили са подчертали, че са информирали предварително руската страна за намерението си да осъществят прехода в съответствие с международните норми за обезпечаване на сигурността на корабоплаването. Руският пограничен кораб "Дон" е атакувал украинският кораб-буксир, в резултат на което той е бил разрушен. Освен това, при излизането от Керченския пролив руските кораби са открили огън на поражение по украинските кораби, които са се завръщали към Одеса, без да са получили информация дали ще могат да преминат през пролива. Шест украински военнослужещи са ранени, останалите членове на екипажа са пленени. Според различните данни, общо са заловени 23 или 24 украински военнослужещи.

Контраразузнавач е сред ранените

Служител на украинското контраразузнаване е бил ранен сериозно, след като руски изтребител изстрелял ракети срещу украинските кораби при инцидента край бреговете на Крим в неделя, предаде Ройтерс, позовавайки се на ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) Васил Хрицак.

Украйна и Русия си размениха обвинения, след като руската страна стреля по украински военни кораби и след това ги задържа. Кризата принуди Украйна да въведе военно положение в някои райони, като се оправда със заплахата от руска инвазия по суша, отбелязва Ройтерс.

"Според потвърдена оперативна информация на ССУ един от руските изтребители е използвал неуправляеми бойни ракети срещу украинските кораби, в резултат на което един от офицерите от ССУ е сериозно ранен", каза в изявление днес ръководителят на службата Васил Хрицак.

Русия каза, че сред задържаните украинци има служители на ССУ, припомня Ройтерс.

Хрицак потвърди това и каза, че служителите на разузнаването са били там в подкрепа на военните.

"Наистина предизвикващ изненада факт е, че срещу два украински катера и малък влекач руснаците използваха шест кораба на Федералната служба за сигурност (ФСС) и четири военни кораба, както и военни хеликоптери и самолети на военновъздушните сили", заяви той.

Хрицак добави, че Съветът за сигурност на Украйна взима всички необходими мерки, за да осигури освобождаването на всички пленници.

Междувременно ФСС разпространи днес видеозапис с трима членове от екипажите на арестуваните в неделя украински кораби. Всеки от тримата моряци признава, че е преминал незаконно руската граница. Не става ясно дали е упражнена принуда върху мъжете да говорят. На записа обаче се вижда ясно, че единият от тях чете субтитри, отбелязва Ройтерс.

Призиви за сдържаност между Киев и Москва

Президентът на Украйна Петро Порошенко и държавният секретар на САЩ Майк Помпео са провели телефонен разговор и са координирали действията си за по-нататъшно противодействие на руската агресия против Украйна, включително в района на Керченския пролив, съобщава още УНИАН.

Освен това е обнародвано заявление на Помпео, в което той призовава Порошенко и Путин да осъществят директен контакт за разрешаване на ситуацията със задържането на украинските кораби и екипаж от руските военни.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също призова днес Русия и Украйна да проявяват "максимална сдържаност" и "да  предприемат незабавни стъпки за овладяване на случая и намаляване на напрежението", предаде Ройтерс.

"Настояваме всички страни да демонстрират сдържаност", каза френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан на пресбрифинг след среща в Париж с руския си колега Сергей Лавров. Той призова Русия да направи жест, като освободи задържаните украински моряци и кораби, и добави, че ще разговаря и с украинския външен министър Павло Климкин като част от усилията за деескалация на конфликта.

Лавров от своя страна отново нарече действията на Украйна "провокации" и каза, че Русия не вижда необходимост от посредници за намиране на изход от ситуацията след инцидента в Керченския проток. Русия и Украйна са способни сами да обсъдят възникналите въпроси, увери той.

Това, според Лавров, може да стане "в практически план" в разговори между граничните служби на двете страни, при които да бъдат обсъдени някои "технически въпроси".

"Ако украинската страна и нейните партньори в Европа са заинтересовани да няма повече такива инциденти, е необходимо онези, които поддържат много тесни контакти с украинските власти, да изпратят много силен сигнал на Киев да не се допускат повече такива провокации", каза руският външен министър, цитиран от ТАСС.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ