Looking For Anything Specific?

Оръдие за 14 млн. предадено за скрап в Камчатка

Открито в пункт за старо желязо в град Петропавловск-Камчатски оръдие с обозначение "Свети Петър", участвало във Втората Камчатска експедиция / 1773-1741 / на Витус Беринг , бе оценено от експерти на 14 милиона рубли.

Чугуненото оръдие не представлява ценност като метал. Като се има предвид неговата история и възраст / над 270 години /, то е от голямо историческо значение, посочват експертите.

Витус Йонассен Беринг е датски навигатор на руска служба, капитан-командор, известен сред руските моряци като Иван Иванович. Той е първият европеец, който достига до Аляска и Алеутските острови.

Оръдието е било държано в дървен сандък, покрито със стърготини, за да се запази по-добре. Собственикът на пункта за старо желязо казва, че му е било доставено от остров Беринг, заедно с други метали и не можел да допусне, че е получил пратка с такава историческа стойност.

Преди 2011 г. оръдието се съхранявало в музей на открито на остров Беринг, където е погребан великият изследовател. Изчезнало преди две години. Музейните работници установили липсата му едва когато снегът се стопил през пролетта на 2012 година. Цели две години не е имало никаква информация за съдбата му.

В момента оръдието се намира на територията на управлението на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация в Камчатски район. Полицията разследва кой е замесен в кражбата и прехвърлянето му в Петропавловск-Камчатски. /ИТАР-ТАСС

Москва / Русия
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари