Това се оплакаха работодатели при срещата им с безработните на първата за годината трудова борса, която се проведе във Велико Търново. В европейския ден на работодателя 12 април близо 50 фирми се събраха, за да търсят кадри. Те обявиха 442 свободни работни места. Стотици безработни се явиха, за да кандидатстват за тях. Работодатели и работници отново се срещнаха трудно и очакванията ми в много отношения се разминаха.

Ава Яшарова е на 58 години от Балван. Неграмотна е, има четири деца и си търси работа като метачка. “Миналата година бях по временната заетост озеленителка. Копаехме градинките, метяхме листата. Работихме до обяд, заплатата беше 40 лева. Излязох отпуска и после ми казаха да отида в Търново, спряха ме от работа. Това е подигравка, какви са тези 40 лева, кое да платя с тях? Искам да работя, 8-9 месеца съм безработна, не се издържа. Това мога, да съм метачка. Не съм грамотна много, ама озеленяването мога да го работя. Не се срамувам.
Всички сме равни пред хляба. Работа трябва да има и за нас, не само за инженерите.
Не съм се отказала да си търся работа”, споделя Ава, чакайки да се срещне с работодателите.
Възрастта не е пречка, стига да искаш да работиш и да се развиваш. Доказва го Велка Валачева. Тя е от Горна Оряховица и е личен асистент на възрастна жена. “В момента по европрограмите няма пари за личните асистенти. Гледам си старата жена, за която работя. С шефката сме доволни една от друга. Харесвам си работата. Решила съм да ходя в Германия и там да гледам възрастни хора. Даже усилено уча немски език. Синът ми плати курса, защото без език не може да отидеш в чужбина. Искам да работя като болногледачка в някой старчески дом. Оферти за това има”, разказва 53-годишната Велка. Тя е поетеса и за гурбета в Германия се запалила от своя приятелка. “Тя е 51 набор и е болногледачка в Германия. Много е доволна и аз твърдо съм решена да последвам нейния пример. Мотивирана съм и затова уча немския. Сигурна съм в успеха си”, казва горнооряховката.

Хората в предпенсионна възраст и младежите до 29 години са в рисковите групи безработни, сочат данните на Бюрото по труда във Велико Търново. 50-годишният Петър Петров е типичен представител на тази група. Мъжът е с 30 години трудов стаж и от юли миналата година е безработен след закриването на ламелния завод във Велико Търново.
“От тогава до сега съм подал 85 CV-та и бях
извикан само на едно събеседване.

Като ми видят ЕГН-то, работодателите бягат като дявол от тамян. Има много хляб в мене. Имам опит в различни сфери и мога да бъда полезен”, казва Петър. Работил е в американските заводи за битова санитария в Севлиево. Там бил ръководител на участък. Във Велико Търново е бил управител на дискотека. Дълги години е ръководил вече несъществуващия развлекателен комплекс “Сателит”. Последното му работно място е било в “Дървообработване ВТ”, дружеството вече не съществува.

5 % е официалната безработица във Велико Търново и тя е два пъти по-ниска от средната за страната. “В момента на пазара на труда има глад за всякакви кадри – от нискоквалифицираните до мениджърски позиции. Активни в момента са работните места в хотелиерството и ресторантьорството за летния сезон, търсят се шивачки, кадри за преработващата промишленост, в машиностроенето, в строителството, в хранително-вкусовата. На работодателите и търсещите работа все още им е трудно да срещнат очакванията си, но има напредък. Полагаме усилия в това направление. Активно работим и с рисковите безработни и продължително безработните, които повече от година търсят работа. В момента регистрираните при нас продължително безработни са 840, от тях 280 са във Велико Търново, а останалите са от общините Елена и Златарица. Част от продължително безработните успяваме да ги адаптираме към пазара на труда. Другите ги насочваме към Ателие за търсене на работа, където им се обръща по-специално внимание”, посочи Обрешко Нечев, директор на Бюрото по труда във Велико Търново и организатор на трудовата борса.

“Липсват техникумите, които създаваха
специализирания среден персонал,

и това днес ни създава много проблеми с кадрите. Когато на работа при нас дойдат хора, в които видим дори и малък потенциал за развитие, си ги поемаме, обучаваме, защото няма друг начин да си набавим хора. Заплати от 700 до 1000 лева са добри, но качеството на кадрите рязко падна, споделя Димитър Захариев, административен директор на “Мегапорт”.
Повече от 20 години вече не се създават машинисти на валяци, багери, челни товарачи. “Тези кадри днес са ни много нужни и те са дефицитни. Принудени сме да наемаме възрастни хора, имаме дори пенсионери, защото няма младежи с тези професии. Заплатата е средно 1000 лева, но кадри няма. Сами си ги формираме и обучаваме, квалифицираме и предлагаме възможност да растат на място във фирмата”, коментира Александър Попов, ръководител на отдел “Човешки ресурси” в “Пътни строежи – Велико Търново”. Работодателят търси и професионално шофьори за тежките камиони, както и пътни работници.
Засилен интерес към работата в чужбина за нискоквалифициран персонал отчитат от европейската мрежа за трудова заетост. В момента са актуални оферти за работа в хотелиерството и ресторантьорството в Германия – готвачи, сервитьори, работници в обслужването, в кетъринга, камериерки. Има оферти и за електротехници, механици, инженер-конструктори, дърводелци, лакировачи за дървообработващата промишленост, заварчици, механици, специалисти по ВиК, системни инженери и стюарди. За Италия се търсят берачки на ягоди, като условието е да са жени от 18 до 50-годишна възраст, посочи Диана Гешева, ЮРЕС-асистент и главен експерт в Бюрото по труда във Велико Търново. В Испания има свободни места за сервитьори и пицари. За Словения се търсят заварчици. В Холандия има недостиг на селскостопански работници. В Чехия има места за складови работници, за оператори на автоматични преси, за шивачи. В Швеция се търси майстор в производството на изделия от сусам и нуга, като условието е кандидатите да имат поне 5-годишен опит. Изискванията задължително включват познания по езика на съответната държава и опит по професията.

Здравка МАСЛЯНКОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ www.dnesbg.com
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ