Севернокорейски войници откриха огън по дезертьор в Панминчжон днес, но войникът успя да избяга, макар и ранен, съобщиха властите в Сеул, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Южнокорейските войници не са отвърнали на огъня. Севернокорейски войници от време на време дезертират в Южна Корея през границата, но е рядък случай севернокорейски войник да избяга през най-строго охраняваната Съвместна зона за сигурност, където само метри делят военните от двете корейски държави, и при това своите да стрелят по него.

Войникът дезертирал от граничен пост в северната част на разделеното на две село и избягал в южната част. Той е ранен в рамото и лакътя и е настанен в южнокорейска болница. Не се съобщават подробности за състоянието и мотивите му,пише offnews.bg

Около 30 000 севернокорейци са избягали в Южна Корея след края на Корейската война /195-53/, но повечето през Китай. През 1998 г. севернокорейски войник успява да дезертира през Панминчжон. Селото в 4-километровата Демилитаризирана зона, разделяща двете Кореи, е мястото, където навремето е подписано примирието. Зоната, контролирана съвместно от Северна Корея и Командването на ООН, оглавявано от американците, се охранява от хиляди войници от двете страни в бойна готовност, заграждения от бодлива тел и ровове - капани за танкове. Смята се, че в зоната са заровени и над милион мини.

Около Панмичжон в миналото е имало кръвопролитни инциденти и опити за бягство на севернокорейци, но през последните години няма такива случаи, отбелязва АП. В Панминчжон севернокорейските войници, чиито ревери са окичени със значки с ликовете на севернокорейските лидери, имат навика да наблюдават с бинокли посетителите от Юга. Те стоят само на метри от южнокорейските войници, които носят авиаторски очила и са неподвижни като статуи.Това прави мястото любимо за любопитните туристи и от двете страни.

През 1984 г. войници и от двете страни откриха огън, след като съветски гражданин спринтира към южнокорейския сектор на селото. Тогава загинаха трима севернокорейски и един южнокорейски войник.

Източник:offnews.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ