Това остана от Квартирно експлоатационните части на Строителни войски в Кърджали. Сградите в квартал „Боровец” са тотално обезкостени и са заплашени от рухване.

Плацът се използва за тридневните сватби в Махалата, тухла се „бере” здраво за нуждите на живеещите…И така, от КЕЧ-а остана само споменът за „Кралските Елитни Части”, както шеговито наричаха мургавите трудоваци, които трябваше да строят за нуждите на Министерството на отбраната. Друга интересна остроумица с абревиатурата май е била далеч по-подходяща „Краде, Е.е, Чупи”,пише сайтът rodopi24


При създаването на КЕЧ-а ,личният трудовашки състав няколко години след 1944 г. е от младежи от малцинствата и в началото всеки що-годе образован новобранец е ставал дописник във в. „Трудово дело“, куриер, пощаджия, писар или солташак в щаба.

Някъде по това време един командир на строителен полк се похвалил на колегата си: „В новия набор дойдоха двама семинаристи! Ще ги направя комсомолски секретари…“
ВИДЕО:

После по-прагматичните родители хванаха посоката на вятъра и Строителните войски се превърнаха в най-атрактивното място за лека служба. И в тях започнаха да идват синове с известни фамилии. Но това е по-късно – заедно с развитието на социализма.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ