Looking For Anything Specific?

Колекция от 7 актуални през 90-те коли , които промениха пазара завинаги

Много хора смятат, че последните истински коли са тези, произведени през 90-те. Под “истински” разбираме онези машини, които не бяха подвластни на модерната тенденция за намаляване на работните обеми и вредните емисии, както и на прословутата консуматорска политика, която компаниите приеха като закон. Това са само две причини да се сещаме за последното десетилетие от миналия век с тъга. То роди някои истински значими автомобили, които се превърнаха в икони не само за собственото си време, но и за идните поколения. Това са деветдесетарските коли, които промениха пазара.

1989 Mazda MX-5 Miata


Технически, първото поколение на Mazda MX-5, позната на някои пазари като Miata, се появява през 1989 г., но всички я смятат за кола от 90-те. Първоначалната идея за създаването на такъв автомобил се ражда в главата на автомобилен журналист, който впоследствие е назначен за продуктов планьор в Mazda. С появата си, малкият японски роудстър възроди концепцията за класическия британски двуместен кабриолет от 60-те, но я опакова по модерен начин. И до днес това е най-успешният роудстър, който даде на феновете на спортните коли точно това, от което се нуждаят – първично усещане зад волана без ненужни електронни асистенти.

1993 BMW 3 Series Compact E36/5За разлика от днес, през 80-те и 90-те германските производители на премиум коли се страхуваха да навлизат в масовите сегменти, въпреки че Audi започва бизнеса си именно оттам. Така например, ръководството на Mercedes-Benz обмисля години наред разработката на базовия тогава модел 190, който впоследствие е оплюван, че не е истински Mercedes. В Мюнхен пък правят още по-голям скок в неизвестното с дебюта на 3-Series Compact. Колата представлява двуврата “тройка” с отрязана задница, а ако вникнем по-дълбоко в архитектурата, ще разберем, че тя е смесица от платформите на E36 и осемдесетарското Е30.

Защо появата на тази кола е важна за съвременния пазар? Мнозина ще кажат, че именно Compact-а проправя пътя за модерните компактни премиум модели. А те вече са навсякъде.

1993 McLaren F1McLaren F1 няма нужда от представяне. Бившият най-бърз сериен автомобил на планетата се появи във време, в което най-бързите коли на пазара развиваха около 320 км/ч. Първият сериен McLaren разби на пух и прах това постижение, записвайки максимална скорост от 391 км/ч. Разбира се, това не е първият суперавтомобил в света, но със сигурност е този, който отключи модерната битка за максимална скорост.

1994 Toyota RAV4


Някога замисляли ли сте се колко пренаселен е пазарът с компактни SUV автомобили? Всичко започва с Toyota RAV4, който доказа, че високата позиция на седене и големият клиренс могат да са от полза и в градски условия. Години след това почти не остана производител, който да не участва в този сегмент поне с един модел.

1994 Audi RS2Всички сме чували за спортното подразделение на Audi, наречено Quattro GmbH. На практика то е “основано” от Audi RS2 през 1994 г. Това е първият RS автомобил на Audi, както и първото спортно комби в света. След това се появяват AMG и M версиите на такива коли, съответно от заводите на Mercedes-Benz и BMW. Много други производители също правят потентни комбита. Audi RS2 е разработено съвместно с Porsche.

1994 Dodge Ram


Това е нищо повече от американски пикап, но какво му е толкова прогресивното, за да бъде включен в списък с напредничави деветдесетарски коли? Пикапи е имало много преди Dodge RAM, но това е първият модел, който е едновременно работен кон и мачовски символ. След излизането на Dodge Ram сегментът на американските пикапи е променен завинаги. Лукс, мощ и спортно поведение, комбинирани с възможност да натовариш 5 бали със слама отзад. Класика.

1997 Mercedes-Benz M-Class


Toyota RAV4 проправя пътя пред достъпните и компактни SUV модели, а Mercedes-Benz M-Class прави същото по отношение на луксозните и просторни представители в класа. След него на пазара излизат Porsche Cayenne, BMW X5, Audi Q7 и тн. Mercedes-Benz M-Class отваря нова страница в историята на компанията от Щутгарт и пълни хазната в ключов за германците момент.

Източник:offnews.bg
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари