Михаел Витман (22 април, 1914 — 8 август, 1944) е бил германски СС-Хауптщурмфюрер (СС-Капитан) по време на Втората световна война, един от танковите командири с най-много победи в историята.

Може би най-голямото постижение по време на кампанията в Нормандия е била битката при Вилер-Бокаж (13 юни 1944), където танкът на Витман се бие почти самостоятелно срещу значително превъзхождащ противник, нанасяйки тежки загуби на британците и спирайки настъплението на цялата 7-ма бронетанкова дивизия.
ВИДЕО:


За своя героизъм Витман е награден с Мечове за Рицарския кръст и е повишен до СС-Хауптщурмфюрер.Известно е, че екипажът на Витман (главен стрелец Балтазар „Боби“ Вол също носител на Железен кръст) е унищожил поне 138 танка, 141 артилерийски оръдия и неустановен брой други транспортни средства
Този велик танкист е награден и с Български Орден за Храброст 2-ра степен (август 1942 г.)
поклон пред него !
герой на Райха !
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ