Преразгледайте отношението си към тези 6 лекарства. Вместо да ви излекуват, някои от тях могат сериозно да ви навредят и да ви направят инвалиди, пише zajenata.bg.
Не е нужно да сме фармацевти, за да си спомним 2 прости правила, които всички ние знаем почти от детството: аспиринът облекчава болката и възпалението, а парацетамолът понижава температурата.


Признайте си, че в края на краищата, даже и без да се консултирате с лекар, купувате тези болкоуспокояващи и ги ползвате както сметнете за добре. Тъй като, прочетеното в листовката се забравя още в момента, в който я смачквате и я хвърлите в кошчето.
Не бързайте да взимате болкоуспокояващи лекарства, съветват лекарите! Към тях лесно се привиква, а в големи дози тези хапчета биха могли сериозно да навредят на здравето ви.

Бъдете внимателни с ето тези 6 лекарства

1. Парацетамол

Експертите са съгласни, че днес парацетамолът е необходимо да се забрани да бъде изписван по лекарско предписание – да не говорим за неговата свободна продажба. Дори 4 грама от веществото (допустимата дневна доза) може да предизвика тежко отравяне и да доведе до увреждане на черния дроб.

Редовното предозиране с парацетамол може да предизвика остра чернодробна недостатъчност . Това заболяване води до мъчителна смърт в продължение на няколко дни. С други думи, една таблетка, която на пръв поглед изглежда безобидно, може сериозно да подкопае здравето ви или даже да ви убие.

2. Аспирин

Аналгетичният ефект на аспирина трае само няколко часа, но ефектът като разредител на кръвта остава няколко дни след прием на лекарството. Поради това не се изненадвайте, че когато пиете една или две таблетки аспирин, стара рана или малка драскотина може да се отвори и да започне да кърви.

Някои лекари препоръчват аспирин като профилактика за атеротромботични състояния, коронарна болест на сърцето, или даже да намалят риска от рак. Но изследванията показват, че тези препоръки са оправдани само за хора, които са претърпели инсулт.

3. Препарати за настинки

Повечето от най-популярните лекарства за простуда,  не са нищо друго, освен парацетамол, малка доза аскорбинова киселина и химикали за аромата. Те не лекуват, те само облекчават симптомите.

Ако пиете чай и ядете лимони с мед, ефектът ще е същият, но с една идея по-вкусен и полезен.

Освен всичко друго, прахчетата също могат да доведат до предозиране.

4. Болкоуспокояващи нестероидни и противовъзпалителни лекарства

Всички нестероидни противовъзпалителни средства, като аспирин, ибупрофен, кетопрофен, диклофенак и други имат неблагоприятно влияние върху синтеза на хормона на растежа.

5. "Алка Зелцер" и премахване на махмурлук

Съставът на популярното хапче за борба с махмурлука е просто един обикновен аспирин, сода и лимонена киселина. И в това има смисъл: аспиринът е болкоуспокояващо, содата намалява киселинността в стомаха, а лимонената киселина се добавя за вкус.

Не разчитайте "Алка Зелцер" да ви помогне при махмурлук! По-добре изпийте 1 таблетка активен въглен.

6. „Безопасни“ болкоуспокояващи

Към безопасните болкоуспокояващи спада популярният "Нурофен", който лекува всичко, едва ли не. Подобни са МИГ 400 и "Адвил".

Високите дози от тези лекарства могат да предизвикат стомашно кървене или да причинят други вреди на организма. Поради това тяхната употреба трябва да бъде обоснована.

Източник: www.zabolel.net
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ