Република Южна Африка може да се похвали с брегова ивица от 2800 км., която се къпе във водите на два океана - Атлантическия и Индийския. На север страната граничи с Намибия, Ботсвана и Зимбабве, на изток - Мозамбик и кралство Свазиленд, а в пределите й, изцяло заобиколено от нейната територия, се разполага независимото кралство Лесото.
Южна Африка е огромна страна, която предлага безброй възможности за туристите, независимо дали става въпрос за исторически забележителности, археология, нощен живот или спираща дъха природа. Макар тазгодишното световно първенство по футбол да е вече история, ЮАР все още си остава едно от най-екзотичните места на африканския континент. Тъй като страната е твърде голяма, за да се обиколи за кратката ваканция, вижте кратък списък с 10 места, които е добре да поставите в списъка си, ако имате път натам.
Остров Робен
Островът се намирана 10 км. от бреговете на Кейптаун, в залива Тейбъл. Той е интересен не толкова с природата си, колкото със своята историческа стойност на място, свързано с Апартейда. Тук са се намирали няколко затвора, в които са излежавали своите присъди множество политически затворници, между които най-известният е легендарният южноафрикански политик Нелсън Мандела, който по-късно става президент на страната. На остров Робен Мандела изкарва цели 18 години. Островът е обявен за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и днес изпълнява функцията на музей, проследяващ пътя към свободата на Южна Африка.
Дивият Бряг

Т.нар. Wild Coast е един от четирите региона на провинция Ийстърн Кейп, разположена в югоизточната част на Южна Африка. Тук е роден най-известният южноафриканец – носителят на Нобелова награда за мир Нелсън Мандела. Дивият бряг е родно място и на неговата дясна ръка - Табо Мбеки, както и на духовника Дезмънд Туту. И тримата са представители на народността кхоса (от групата банту), наброяваща около 8 милиона души, която обитава именно този район. Ако посетите Дивия бряг, тук можете да се насладите на уединение сред природата и да проучите културата на кхоса.

Национален Парк Крюгер

Крюгер е най големият национален парк в ЮАР, както и един от най-големите резервати в света. Той отваря врати за посетители през 1927 г. Неговата площ е повече от 20 000 кв.км. и е разположена на територията на две от южноафриканските провинции - Лимпопо и Мпумаланга. Крюгер е и един от трите национални парка, влизащи в състава на Трансграничен национален парк Лимпопо (заедно с Гонарезу в Зимбабве и Лимпопо в Мозамбик). В него са изградени добре защитени лагери и над 2 000 километра асфалтови пътища, което го прави чудесно място за любителите на сафарита.
През Крюгер преминава пълноводната река Сабие, по чиито брегове могат да се наблюдават хипопотами и крокодили. Други реки са Крокъдайл, Лимпопо, Матжулу, Тимбавати и др. Паркът се обитава от 147 вида бозайници, 500 вида птици и десетки хиляди видове влечуги и насекоми. Тук могат да се видят лъвове, леопарди, гепарди, носорози, хипопотами, крокодили, антилопи, зебри и жирафи. По бреговете на река Мапуто пък снасят яйцата си най-големите костенурки в света - кожестите костенурки, които достигат до 870 килограма.
Garden Roure

Т.нар. Garden Route е туристически път по брега на Индийския океан, разположен между St. Francis и залива Mossel. Мястото е рай за любителите на сърфа и на разходките сред природата. Пътят започва от Кейптаун и продължава през гори, планини, савани, полупустини, красиви плажове, лагуни и лозя, докато достигне Порт Елизабет.
В самото сърце на Garden Route е разположен националният парк Цицикама, който е един от най-защитените в Южна Африка и представлява 80-километрова скалиста ивица около океана. Вътре в самия парк е разположена една от най-големите научни лаборатории за изследване и запазване на редки и застрашени от изчезване водни видове. В този регион се намират и пещерите Канго, които са оформяни в продължение на 20 милиона години и са с обща дължина от 5,3 километра.
Пещерите Стеркфонтейн

Пещерите Стеркфонтейн (Sterkfontein) са едни от най-интересните места за любителите на археологията. Ако африканският континент се счита за люлка на човечеството, то родното място на съвременният човек се намира именно в тези варовикови пещери, разположени на площ от 47 000 хектара. Обявени за част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО, те се намират на около 50 км северозападно от Йоханесбург. Тук са направени едни от най-важните открития в историята на човечеството – кости на около 2,6 милиона години, за които се предполага, че са липсващото звено между човека и маймуната. Като цяло в пещерите са намерени повече човешки останки от праисторически времена, отколкото където и да било другаде по света. Пещерите Стеркфонтейн са известни и с още едно откритие – скелет на възраст около 4 милиона години, наречен Малката стъпка. Тук е изграден и център за посетители, в който може да се види изложба, проследяваща еволюцията на човека.
Национален Парк Ривър Каньон

Блайд Ривър Каньон е вторият по големина каньон в Африка и третият по големина в света. Намира се в провинция Мпумаланга и преминава през северните склонове на Драконовата планината (Дракенсберг). Най-популярните места за наблюдение са "Трите рондавели", "Прозорецът на Бога" и "Кулата", от които се разкрива изглед към целия каньон, който е с дължина 26 километра и средна дълбочина около 800 метра. Течението на река Блайд завършва в самата планина, създавайки приказно красивия язовир Свадини (Swadini). Най-високата точка на каньона е Mariepskop, разположена на 1944 метра надморска височина, докато най-ниската точка е мястото, където реката напуска каньон - 560 метра надморска височина. В парка туристите могат да се насладят на пътешествие с лодка по язовира и фото разходки, а любителите на екстремни изживявания могат да практикуват скално спускане и катерене.
Национален Парк Тейбъл Маунтийн

Тейбъл Маунтийн се намира в югозападната част на ЮАР, близо до нос Добра Надежда, а в подножието на планината се намира Кейптаун. Паркът предлага разходка с кабинков лифт, от който се разкриват спиращи дъха природни гледки – при движението планината ту се скрива в облаци, ту се облива в ярка слънчева светлина. В парка могат да се видят уникални цветя, които виреят единствено за тези места, а планинските пътеки отвеждат до прецизно изваяни от природата скални козирки, от които се откриват невероятни гледки към крайбрежието на Атлантическия океан и към величествения Кейптаун.
Градчето Hogsback
Смята се, че градчето Hogsback е мястото, вдъхновило Дж. Р. Р. Толкин за написването на неговата легендарна трилогия "Властелинът на пръстените". То разположено в планините Аматола и представлява място с уникална природа, сякаш излязла от приказките - гъсти гори, великолепни водопади и скалисти брегове. Hogsback е ареал на много различни видове птици, включително няколко вида папагали. Мястото е подходящо за любителите на ездата и на риболова, които са много популярна туристическа атракция в градчето.
Дербън
Дърбън е столица на провинция КваЗулу-Натал и е един от най-красивите южноафриканските градове. Той е разположен по бреговата ивица на Индийския океан и е известен с феноменалните си плажове, които са обединени с общото название Златната миля (Golden Mile). В тази част на ЮАР туристите могат да се насладят на слънцето, екзотичните плажове и достъпните забавления по брега. Доволни ще останат и любителите на сърфа, карането на кану, плуването, гмуркането с шнорхел и дълбокото гмуркане, както и тези, които предпочитат плажните спортове.
Соуето

Ако някога сте се чудили какво е да наблъскаш 3.5 милиона човека в една сравнително малка територия, посетете Соуето и ще получите отговор на въпросите си. Името на района идва от съкращението "SOuth WEstern TOwnships" (Югозападни гета), тъй като той е разположен югозападно от град Йоханесбург. Соуето е мястото, на което са се случили едни от най-важните събития, свързани с борбата срещу Апартейда. Общината се изгражда малко след 1900 година, като селище за работници и миньори, но крайният му облик се оформя в средата на века, по времето на Апартейд, когато белите колонизатори изместват чернокожото население извън Йоханесбург. Местното население на Соуето са основно потомци на негри, които са били роби на колонизаторите.
Районът е място на натрапчиви контрасти - ламаринени коптори в съседство до луксозни сгради и купчини отпадъци на фона на зелени площи. Тук се намира и единственият по рода си Музей на Апартейда. Като родно място на Нелсън Мандела и Десмонд Туту, тук се намира и единствената улица в света, на която са живели не един, а двама нобелови лауреати - Vilikazi street. Свързан със Соуето е и "Денят на младежите", който се чества на 16 юни в цял ЮАР. Празникът е в чест на учениците, които на тази дата през 1976 година вдигат протест-въстание против въведеното от правителството задължително обучение на английски и африканс. По време на протеста полицията открива огън и отнема живота на 23 човека, сред които много деца.
На туристите се препоръчва да посещават Соуето само с професионален гид – тази опция е не само по-сигурна, но и гарантира по-детайлен поглед върху историческите събития в района. Тук се намира и един от най-добрите зоопаркове в ЮАР, в който живеят над 600 бозайници, птици и други животни. За любителите на историята ще бъде интересен и атракционният парк "Градът на златната нишка", който пресъздава епохата на златната треска в края на 19 век – паркът е създаден на мястото на най-богатата златоносна мина по онова време и предлага на посетителите си възможността да се спуснат в мината и да разберат как се преработва златото.
Източник:idi.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ