Looking For Anything Specific?

"ЗИЛ-157",така наричаният "джуган" (ОПИСАНИЕ)

Съветски многофункционален военен камион. Производството му започва през 1958 г., и е стандартен камион на съветската армия до 1979 г., когато е заменен от Урал-375Д и ЗИЛ-131. Самият ЗИЛ-157 произлиза от по-стария ЗИС-151. Китай, с помощта на СССР, започва производството на директно копие на камиона, наречено Дзиефан СА-30. Производството в Съветския Съюз е прекратено през 1987 г. В България ЗИЛ-157 е познат с прозвището Джуган (не „Джоган“).

Произлиза от разговорен руски или грузински, където джуга означава желязо, и оттам познатото на всички, служили едно време в казармата – „Джуган“, тоест „Железен“. Идеята за камиона е заимствана от американските Студебейкъри през войната, като ЗиЛ151 е почти пълно тяхно копие, но ЗиЛ 157 е усъвършенстван вариант. Единични гуми отзад, избегнато е по този начин запълването на разстоянието между двойните гуми с кал, има самонапомпващо устройство, гумата може да се спадне до 0,5 техн. атмосфери и да се движи по сняг, кал, разорана земя.

Против превъртане на гумите и късане на вентила се използува метален обръч (клин), притиснат между разглобяемата джанта. Предното предаване се включва отделно, при нужда, има и понижаваща предавка (демултипликатор). При някои варианти зад предната броня има лебедка за самоизвличане, а при други, предимно свързочни машини – вместо лебедка може да е монтиран генератор.
Още спомени от Родната Казарма ТУК>>>

Снимка:ФБ-група "Спомени от родната казарма"
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари