Според информацията на органите на реда тялото на журналистката е било открито от нейна съседка в 17.10 местно време в асансьора на сградата.

Пристигналите на мястото на инцидента сътрудници на милицията са открили в асансьора пистолет ПМ и четири гилзи.

Анна Политковска е била журналист в изданието „Новая газета" и е известна преди всичко с материалите си за Чечня и Северен Кавказ.

Припомняме, по време на кризата със заложниците през 2002 година в Театралния център в Москва групата чеченски бунтовници, завзели Двореца на културата, поискаха да разговарят единствено с Политковска, тъй като "единствено на на нея имали доверие".

Главният редактор на изданието Димитър Муратов потвърди, че Политковска е била разстреляна „във входа на собствения й дом".

Органите на реда са съобщили, че в Москва е обявен план „Вулкан" и вече се издирва "невисок слаб мъж".Разследващите убийството изключват версията "убийство с цел грабеж".
Те разполагат с видеозапис с предполагаемия убиец, заснет от камера, монтирана над входа на сградата, но изображението е с много лошо качество.
Освен това престъпникът е бил с шапка с козирка, което затруднява разпознаването му.

Убиецът е очаквал Политковска на първия етаж на дома й, близо до асансьора.
Журналистката се е върнала от супермаркета със своя автомобил "Жигула".
Взела е част от пазарските чанти и ги е занесла в апартамента си, в който е живеела под наем.
"Връщайки се за останалите чанти, при излизането от асансьора, убиецът е стрелял в гърдите й, след което е направил и втори изстрел - в главата", са пояснили разследващите органи.
По думите им Политковска е била проследена „по целия маршрут на придвижването й".

Убийството на Анна Политковска е свързано с нейната професионална дейност и най-вероятно с журналистическото й разследване на обстоятелствата около заложническата криза в „Норд-Ост".
Това е заявила Светлана Ганушкина, председател на комитета „Гражданско съдействие".

Според нея убийството на журналистиката е защото - „милицията не се занима с това, което е длъжна - лови грузинци, а не бандити".

„Гибелта на Анна е страшна трагедия и огромна загуба", отбелязва правозащитничката.
По думите й Политковска е била човек с удивително мъжество, тя неведнъж е получавала заплахи, дори са опитвали да я отровят, но това никак не е повлияло върху работата й.

„Тя се занимаваше с разследваща журналистика и никой друг като нея в Русия не отстояваше правата на човека", казва още Ганушкина.
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ