Турската полиция разгони участниците в забранения по-рано гей парад в Истанбул, съобшава вестник "Хюриет" (Hurriyet), цитиран от БГНЕС. Според изданието в неделя следобед около 50 души са се събрали на площад "Таксим" в центъра на града.

За да бъдат разпръснати, полицията е употребила сълзотворен газ. Освен участниците в гей парада, са задържани и 15 души, които са демонстрирали срещу провеждането му. По-рано турските власти забраниха провеждането на гей паради на 19 и 26 юни. Решението беше обявено заради "съображения за сигурност".

Истанбулското кметство заяви в изявление, че е запознато със съобщения в пресата и социалните мрежи за планове за провеждане на парада, но призова гражданите да не присъстват на мероприятието от съображения за тяхната сигурност. Допреди миналата година гей парадът в Истанбул се провежда без значителни инциденти, превръщайки се в едно от най-големите подобни мероприятия в мюсюлманска държава, посещавано ежегодно от хиляди души. През 2015 г. обаче по време на парада полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми, за да разпръсне събралите се, преди още събитието официално да започне.

В съобщението на кметството се посочва, че „разрешение няма да бъде дадено за... среща или шествие на основа опазване сигурността и обществения ред“. “Призоваваме нашите скъпи жители на Истанбул да не се вслушват в призиви за участие и да се съобразят с предупрежденията на силите за сигурност“, се казваше още в съобщението. Площад "Таксим" е емблематично място и заради протестите срещу Ердоган отпреди вече три години!

Източник:Актуално
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ