Looking For Anything Specific?

Как е изглеждал Берлин по времето на Хитлер (ВИДЕО)

Алберт Шпеер, известен като "първият архитект на Третия Райх", изработва редица проекти за преустройство на града, но само малка част са реализирани през 1937-1943 г.Някои проекти, като изграждането на голям град по направление изток-запад, което включвало разширяване на улица "Charlottenburger Chaussee" (днес улица "17 юни") и поставянето на Берлинската колона на свободата в средата, далеч от Райхстага, където била построена.Други, като проекта за създаването на Зала на народа, трябвало да бъдат отложени поради началото на войната. Голямата част от старите сгради на мястото на проектите били разрушени преди войната.

Името на проекта,  "Световна столица Германия", е въведено от Алберт Шпеер през 1969 година, в мемоарите му "Отвътре на Третия райх".

Въпреки че никога не е било използвано от официални лица от германското правителство, дори и от Хитлер, то е било синоним на националсоциалистическата ера в развитието на Берлин.Официалното име на проектът било "Цялостен план за застрояване за столицата на Райха".

Първата стъпка от този план била Олимпийския стадион за Летни олимпийски игри 1936.Този стадион трябвало да насърчи възходът на нацисткото правителство.

Много по-големият стадион способен да побере 400 000 зрители е планиран заедно с нацистките движения в Нюрнберг, но само основите са изкопани преди проектът да бъде спрян поради започването на войната.

"Основната цел явно е била градът да се превърне в апогей на диктатурата. Според личните вкусове на Хитлер, тук е трябвало да бъдат издигнати монументални сгради за столицата на един великогермански Райх", каза преди време Гернот Шаулински, който бе куратор на изложбата "Митът Германия", на която бяха представени интересни макети на сгради, които е трябвало да бъдат построени в Берлин.
Вижте повече за изложбата във видеото.

РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари