Looking For Anything Specific?

Спомен за емблематичната за софиянци кафе сладкарница "Феята"

Преди броени дни започна окончателното премахване на бетонните руини на бившата сладкарница „Феята“. Още през месец юли стана известно, че собствениците на емблематичната сграда в столичния квартал „Яворов“, са подали уведомление до район „Средец“ за събарянето й, предаде „Дневник“.

„Феята“ е построена в края на 50-те години по проект на арх. Васил Вълчанов, който е проектирал и целият квартал „Яворов“. Тя беше едно от емблематичните бохемски места в София, където творци, артисти и художници се събираха преди 1989 г.През 1975 г. на терасата на сладкарницата са направени част от снимките на филма „Два диоптъра далекогледство“.Сградата е приватизирана през втората половина на 1990-те години и оставена на разрухата на времето.

Според градоустройствения план там може да бъде издигната триетажна сграда. По непотвърдена информация собствениците имали намерение на строят бизнес сграда с модерни офиси и ресторант, допълват от „Столица.bg“.Собственик на имота е „Българска холдингова компания“, публично дружество, което е на Българската фондова борса. То е правоприемник на Българохоландски приватизационен фонд. Справка в Търговския регистър сочи, че членове на ръководните органи на компанията са бившият служебен министър на правосъдието в кабинета „Софиянски“ Хараламби Анчев, дългогодишният шеф на НДК Христо Друмев, Бойко Биров, Пирин Атанасов, Ирина Молерова, Цвета Бакърджиева.
РЕКЛАМА:

Публикуване на коментар

0 Коментари