„Водата, която е на Рупите, е много целебна. Но пари от този извор не търсете! Дошли тука, ровят, копаят… Да знаете, че от тази вода бизнес не става. Почнете ли да я продавате, ще изчезне оттука и един Господ знае къде ще се появи. Пазете я тази вода! Откога ви говоря, че ще дойдат времена, златни бижута ще продавате за вода!“
Тези думи на Ванга, които изрича приживе, са най-актуалните в наши дни. По-малко от два месеца преди да се навършат 12 години от смъртта й, нейните предсказания се сбъдват й на свещената местност Рупите най-вероятно ще изникнат СПА комплекс, къща за гости и административни сгради.
Строителната площадка е открита още на 6 ноември 2017 г., но скандалът гръмва за броени часове благодарение на местни жители от Петрич и околните села. Те се обединяват и създават групата във Фейсбук „Спаси Рупите“, в която само за няколко дни се събират близо 30 000 души.

„Алчни бизнесмени искат да бетонират свещеното място на Ванга. „Инвеститорите“ – местните бизнесмени Силвия и Валентин Парапунови, планират голям СПА комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга! Два други хотела следват. Хотелският комплекс ще си присвои почти целия дебит на целебната вода и ще я направи масово НЕдостъпна за хората“, бият тревога инициаторите на протестната вълна против застрояването на Рупите.
Разтревожените за бъдещето на свещеното място на петричката пророчица защитници допълват, че „земята, която „бизнесмените“ искат за себе си, е вероятно част от Хераклея Синтика – античен тракийски град на 2500 години. Те допълват, че Рупите е уникално място със значение за световното биоразнообразие. Обитание е на 141 вида птици, от които 33 вида са включени в Червената книга на България, а 63 вида са от европейско природозащитно значение. „Недопустимо е то да бъде бетонирано“, категорични са противниците на застрояването.

Масов протест се готви в събота в 18 ч. в центъра на Петрич. Вероятно тогава ще се събира подписка срещу застрояването. Някои от защитниците на Рупите дори са готови на крайни действия.
„Само убийство ще ги накара да спрат и да се замислят следващите, които искат да заличат свещените места на България“, категоричен е Калоян Сербезов. Силно афектиран е и Георги Пашов. „Проклети ще сме всички позволим ли да се строи на Рупите, проклети! Бял ден никой няма да види, посегне ли на тая вода и на това място! За съжаление самата истина е, че си заслужаваме съдбата, заслужаваме си цялата мъка, в която живеем! Тоя народ освен пари, далавери, разни схемички нищо друго не го вълнува! Нищо свято не остана неопорочено!“, убеден е Георги.
Краси Бунева допълва, че „ако беше жива леля Ванга, нямаше да смеете да припарите до Рупите!„. „Ненастроихте се, та на Рупите посегнахте! Нямате ли страх от Бога, алчни хора за пари, пари, пари! Пак да се наблажи някой до шия с тия пусти пари! На едно от най-светите места посягате! Ще си носите кръста! Ванга гледа от небето!“, казва Бунева.

Васил Дамянов е убеден, че „тези, които посягат на това свято място за всеки българин, тежка прокоба ще тегне над него и родата му до девето коляно“.
Една от водещите фигури в съпротивата срещу строежа е Сърнела Воденичарова. Тя бие тревогата в началото и привлича мнозина към каузата да се брани свещеното място от бетониране. Заради категоричната си позиция получава заплаха за съд от основния инвеститор Валентин Парапунов, споделя самата тя. Това се случва на лично съобщение, което тя публикува във Фейсбук групата.
„Още утре ще ви заведа дело и ще ви дам на съд за това, че пишете неистински неща! Ние разполагаме с всички разрешителни от всички институции! Спазен е законът! Коя сте вие и си позволявате да пишете лъжи!“, пише Парапунов на Сърнела.
Самият бизнесмен е категоричен, че е съгласувал строежа с община Петрич и местното РИОСВ.
„След това документите се внасят в земеделското министерство и тези ниви стават терени, върху които може да се строи. Правим го не за нас, за обществено използване“, отвръща на атаките Парапунов.

По думите му къщите за гости няма да бъдат върху лечебните извори, а на 300 метра от тях до една от оградите на комплекса на Ванга.
„Имаме абсолютно всички разрешителни. Има информация, че първо се копаят гьоловете – няма нищо с гьоловете, те са си там, хората си се къпят“, допълва инвеститорът.
Думите на строителя се потвърждават от кмета на Петрич Димитър Бръчков, както и от главния архитект на южния град Владимир Митрев.
Налице е съществен пропуск, алармират експерти. В края на март 2017 г. от Министерството на културата отказват да съгласуват плана за регулация и застрояване на имота. Подпис под документа слага тогавашният министър Боил Банов, показва проверка на „България днес“.
В документа е записано, че въпросният имот попада в охранителна зона „Режим А“ на „Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи“. А в заданието за проектиране не е указана защитената територия за опазване на културното наследство, в което попада имотът, върху който ще се строи.

Следва втори документ, този път от 29 януари 2018 г. от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който е към Министерството на културата. В него е записано, че в уведомлението, което инвеститорът праща по-рано до института, се твърди, че имотът не е в близост и не засяга територии за опазване на обекти на културното наследство. Според директора на НИНКН твърдението е некоректно.
„НИНКН смята, че по време на строителството на къщите за гости, СПА центъра и администрацията и прокарването на техническата инфраструктура към тях съществува реална опасност да бъдат засегнати археологически структури и напластявания. Проектната документация подлежи на съгласуване от Министерството на културата, включително и процедурите по промяна на предназначението на имота“, пише директорът на института арх. Красимир Тодоров.
Досега няма отговор на запитването дали културното министерство е съгласувало и визата за проектиране, и идейния инвестиционен проект и има съответно той зелена светлина. Според информационната табела СПА комплексът трябва да е готов до края на ноември 2019 г.

Източник bgdnes.bg
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ