Над 7000 аборта по желание са направени през първите шест месеца на годината. Това значи, че средно около 40 жени на ден се подлагат на тази процедура, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА), цитирани от „Телеграф“. Общо прекъснатите бременности през този период са почти 12 000. 

През последните няколко години най-често жените между 20 и 29 години избират аборта пред бебето. От началото на тази година, обаче, това решение по-често са взимали над 30-годишните. Според експертите, в повече от половината случаи тези дами вече имат едно или две деца, което е основна причина за решението им.   Представителките на другата възрастова група пък поставят ученето и кариерата си на първо място сред приоритетите и затова най-често решават да прекъснат бременността си.   Значителен е и броят на бременните ученички. Близо 600 млади момичета на възраст между 15 и 19 години са избрали да премахнат плода. Непълнолетните абортирали са 15. 

Причината за ръста на млади момичета, които се подлагат на подобни процедури, е резкият спад на възрастовата граница за първи полов контакт. Според статистиката, страната ни е на една от челните позиции по този показател, като 29% от младите хора споделят, че са имали първи сексуален контакт на 13 години и по-рано.   Най-много бременни и тийнейджърки са регистрирани в Бургас – 60. Най-малко са в Монтана. Там не е регистриран нито един аборт на малолетна, а забременелите ученички, подложили се на процедурата, са само 2. Всъщност в северозападния град за целия период от началото на годината са извършени едва три аборта по избор. Първенец при бременните деца под 15 години е Пазарджик, където са извършени шест такива аборта.

Източник:БЛИЦ
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ