Изтръпването на отделни пръсти или дори на цялата ръка се случва на всеки десети човек по света. Това странно чувство може да е временно (резултат от най-обикновена умора) или признак за по-сериозен проблем със здравето.

Ето защо решихме да споделим тази важна информация с вас, която ще ви помогне да разберете какво точно се опитва да ви каже тялото ви.

Умора и изтощение

Как се изявява: когато вдигаме тежки предмети или поставяме китките си в неудобни позиции, ние повдигаме налягането в нервите, намиращи се в близост до кожата. Това води характерното „мравучкане“ по повърхността на всичките ни пръсти.Какво да правим: наспете се хубаво, починете си, нека някой ви направи хубав масаж.

Липса на витамини

Как се изявява: липсата на определени витамини (например E, B1, B6 и B12) често води до усещане за изтръпналост в пръстите на лявата ръка или левия крак.

Какво да правим: дайте на тялото липсващите му витамини. Консултирайте се със специалист, който да определи правилната доза, тъй като прекомерният прием на определени витамини също може да има негативен ефект.

Проблеми с гръбначния стълб

Как се изявяват: различни проблеми, свързани с гръбначния стълб, стават видни посредством кутрето на лявата ви ръка. Това се случва след оказване на твърде голям натиск върху нервите.

Какво да правим: хубаво разтегнете гръбнака. Правете йога, гимнастика, плувайте. Не се задържайте твърде дълго в седнало положение.

Синдром на карпалния тунел

Как се проявява: синдром на карпалния тунел е болестно състояние, което се дължи на притискане на един от важните за ръката нерви – срединния нерв, което се отразява на палеца, показалеца и средния пръст. Заради често повтаряеми действия (каквито човек е принуден да прави в работата си например), сухожилията се подуват, а ръката губи чувствителността си.

Какво да правим: разтягането на ставите или простичките гимнастични упражнения ще ви предпазят от синдрома на карпалния тунел.

Проблеми с кръвообращението

Как се проявяват: изтръпването на пръстите на дясната ръка често се дължи на натиск, оказан върху повърхността на нервите или травма на ръката или раменната става. Някои кардиоваскуларни заболявания обаче също водят до подобни симптоми.

Какво да правим: излезте на разходка с умерена крачка, правете гимнастика, за да подобрите състоянието на кръвоносните си съдове. По-сериозните проблеми с кръвообращението изискват намесата на специалист.

Бюргерова болест

Как се проявява: тази болест засяга предимно пушачите. Кръвообращението се нарушава от непрестанния прием на никотин, което от своя страна довежда до липса на минерали в тялото. Първо изтръпват пръстите, а след това – цялата ръка.

Какво да правим: невъзможно е да излекувате напълно това заболяване. Но очевидно първата стъпка е отказването от вредния навик.

Диабет

Как се проявява: един от първите признаци на диабет е усещане за изтръпналост, което тръгва от краката и постепенно си проправя път към части от ръцете. Това се дължи на нарушеното кръвообращение в определени части на тялото заради щети, нанесени върху нервните окончания.

Какво да правим: диабет тип 1 се контролира с помощта на инсулинови инжекции. Тип 2 често се свързва с лоша диета. Нужен е да си направите кръвен тест и да се консултирате с лекар.

Източник: BrightSide
РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ НОВИНАТА👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 Comments:

Публикуване на коментар

ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ

zonabul.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ